Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Su için savaş çıkabilir uyarısı

Uluslararası Su Kaynakları Birliği (IWRA) Başkanı Doğan Altınbilek, GAP’ın yüzde 30’unun sulandığını belirterek, “Bu sulamaları arttırdıkça güney ülkelerinde de su azalır endişesi artıyor” diye konuştu.


“Suyun çok kıt olduğu bir bölgede yaşıyoruz” diyen Altınbilek, dünyada su miktarının kuzey ülkelerinde Türkiye’nin beş katına ulaştığını açıkladı. İsrail, Ürdün, Filistin üçgeninin suyun en az olduğu yerler olduğunu kaydeden Altınbilek, Hürriyet’e şunları kaydetti:

SU KAYBINI ÖNLEMELİYİZ

“O yüzden biz çok fakir ülkelerin orta halli komşusuyuz. Fırat’ın yüzde 90’ının Türkiye’den çıkması bizi zengin yapıyor. Uluslararası stratejistler İsrail’e, Ürdün’e, Filistin’e su taşıma projeleri hayal ediyorlar. Fırat ve Dicle’nin suları Türkiye, Suriye ve Irak’a bile yetmiyor. Onların ihtiyacı Fırat’ın iki katına denk geliyor. Bu ülkelerde tarım randımansız şekilde yapılıyor. İleri teknoloji kullanmıyorlar. Türkiye’de suyun yüzde 75’i, diğer ülkelerde yüzde 80’i tarıma gidiyor. Bizde su kayıpları yüksek sayılıyor. Doğu’da kanallı sistemden borulu sisteme çevirerek suyu kaybetmeyi önlemeye çalışıyoruz.”

Önümüzdeki 20 yılda su kayıplarını azaltarak tarımsal kullanımın yüzde 65’ine indirmeye çalıştıklarını belirten Altınbilek, “Bu gerçekleşirse Dicle ve Fırat’ın suları o üç ülkeyi idare edecek. Savaş çıkması muhtemel değil” dedi. GAP’ın yüzde 30’unu sulayabildiklerini belirten Altınbilek şunları söyledi: “Bu sulamaları arttırıyoruz. Enerji sektöründe yüzde 85’lere çıktık. Biz daha çok su kullandıkça güney ülkeleri, bırakılacak suyun azalacağını görüyorlar. Bu yüzden bir endişe var. Ama ben su savaşları olması gerektiğine inanmıyorum. Suyu elde etmenin başka yolları var. İsrail ve Ürdün denizden arıtarak ihtiyacını karşılayabilecek. Ayrıca savaşın sebep olacağı harcamalardan çok daha azıyla su eksiği tamamlanabilir.”

Bir savaşın maliyetinin çok fazla olduğunu kaydeden Doğan Altınbilek, demokratik olarak seçilen liderlerin ülkesini savaşa sokmak için nedeni olmadığını ama demokratik olmayan ülkelerde bir lider su için savaşmayı hedef olarak koyabileceğini belirtti. Altınbilek, “Böyle tehlikeler varsa da su ekonomik olarak çözülebilecek bir sorun” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Su için savaş çıkabilir uyarısı
Link: Su için savaş çıkabilir uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız