Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamuğu çok hafife aldık

Türkiye’nin 2002 yılında pamuk üretim rakamı 850 bin tonken 2012’de 550 bin tona geriledi. Pamuk ekim alanı ise son 10 yılda neredeyse yüzde 50 azaldı. Dünyada gizliden pamuk savaşları yaşanırken, ihtiyacının üçte birini üretebilen Türkiye, 1.7 milyar doları pamuk ithalatına harcıyor.


DÜNYANIN en önemli ve iyi kalitede pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye’de pamuk ekim alanları son 10 yılda neredeyse yüzde 50 azaldı. Kendi pamuk ihtiyacının ancak üçte birini üretebilen Türkiye, her yıl 1.7 milyar doları pamuk ithalatına harcıyor. Türkiye’nin 2002 yılındaki pamuk üretim rakamı 850 bin ton iken 2012’de bu 550 bin tona geriledi. Şahin Pamuk Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Bingöl, Türkiye’nin pamuk ihtiyacının 1.5 milyon ton olduğunu belirterek, “Geçen yıl 550 bin ton kadar pamuk üretimi gerçekleşti. Pamuk stratejik bir hammaddedir. Bu konuya böyle bakmalı. Dünyada pamuk konusunda gizli de değil açıktan bir savaş dönüyor. Petrol gibi, su gibi önemli pamuk” diyor.

TÜM TEKSTİL BİTER

Cahit Bingöl, pamuk üretim alanlarının hızla daraldığını, çiftçinin kârsızlık bir yana zarar ettiğini belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hemen bütün ülkeler açıktan veya gizlice pamuk üretimini teşvik ediyor. Pamuk beyaz altındır. Tekstilin ilk halkasıdır. Bu ilk halkayı koparmak tüm sektöre zarar verir, tekstili bitirir.”

İTHALDE FİYAT ARTIYOR

Yerli üreticinin pamuğu birkaç hafta önce kilosu 1.50 dolardan sattığını ancak şu anda iplik ve kumaş üreticilerinin kilosunu 2.30 dolardan pamuk bulabildiğini anlatan Bingöl, fiyatların 3.00 dolara çıkabileceğine dikkat çekti. Fiyatların artmasına gerekçe olarak Bingöl şu tezi öne sürüyor: “Suriye’deki savaş ve Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle dünyada pamuk üretimi azaldı. Fiyatlar tırmanabilir. Bizim çiftçimiz düşük fiyattan pamuğunu satmak zorunda bırakılıyor. Çünkü finansman sıkıntısı var, mecburen acele ediyor. Sonra sanayicimiz daha pahalıya dışarıdan ithal ediyor. Pamuk alanlarını toprağı yoran mısır ekimine ayıralım diye baskı yapılıyor. Bu savaş değil de nedir?”

2023 hedefi bu şekilde tutmaz

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde 2023 hedeflerine pamuksuz ulaşamayacağını söyledi. Stratejik ürün olarak belirlenmesi ve çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Negrin, “Şu anda dünyadaki üretimin yüzde 1-3’ü arası Türkiye’de gerçekleşiyor. Bizim en az bir milyon hektar ekim alanımız olmalı. İhtiyacımızın yüzde 50’den fazlasını da kendimiz üretebiliyor olmalıyız. Üstelik Türk pamuğu dünyada kıymetli bir marka” dedi.

Mars’a gidiyor ama pamuktan vazgeçmiyor

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı İsmail Gülle konuyu şöyle değerlendiriyor:
“2008’e kadar olan süreçte pamuk 1.20 dolar seviyesine indi ve orada kalınca çiftçi ekmedi.
Bu süreçte diğer tarım ürünleri de ciddi olarak değerlenince çiftçi de onu tercih etmeye başladı. Pamuk stratejik ürün. Geçen yıl 500 bin tonun üzerine çıktı. Bu kadar çok fabrikası, üretimi olan Türkiye için pamuk çok çok kıymetli. Tekstilimiz bu kadar büyüdüyse bu hammadde sayesinde oldu. Mars’a uydu gönderen ABD hâlâ pamuk ekiyor, teşvik ediyorsa ne kadar önemli olduğunu anlayın artık.”

İşin büyük patronu ABD

ŞAHİN Pamuk Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Bingöl, pamukta ‘büyük ağabey’in ABD olduğunu belirterek, “Türkiye de pamuğun yüzde 70’ini ABD’den ithal ediyor. Geçen yıl 1.7 milyar pamuk ithalatına para harcayan Türkiye bu yıl en az 2 milyar dolar harcayacak” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamuğu çok hafife aldık, pamuk
Link: Pamuğu çok hafife aldık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız