Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Biyolojik terör 

Biyolojik terör



Hürriyet’in 4 Nisan Perşembe günü manşetten duyurduğu GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) pirinç ithalatı soruşturmasında yeni gelişme yaşandı.
 
 
TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuvarında yapılan incelemede pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi.Bu rapor üzerine polis operasyon düzenledi ve üç şirketin yetkilileri; Bayram F., Fuat F., Sezgin F., Abdullah B., Ali S., Nasip M. ve Şerafettin M.’yi gözaltına aldı. Şüphelilere, “Biyolojik terör” ve “kaçakçılık” suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.

TÜBİTAK ve farklı üniversitelerde yapılan incelemelerde, pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi.

2 Mart’ta başlatılan soruşturma kapsamında, Göze Tarım, Tat Bakliyat ve Tiryaki Agro’ya ait 23 bin ton pirince el konulmasının ardından alınan numuneler, TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez labaratuvarına gönderildi. Yapılan incelemelerde pirinçlerin yüksek oranda GDO içerdiği tespit edilince, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Söz konusu üç şirketin yetkilileri hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine, dün Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri ile Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi polisleri ortak operasyon düzenledi. Soruşturma kapsamında Bayram F., Fuat F., Sezgin F. Abdullah B., Ali S., Nasip M. ve Şerafettin M. gözaltına alındı. Şüphelilere, ‘Biyolojik terör’ ve ‘kaçakçılık’ suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.

TÜBİTAK RAPORU VAR

Prinçlerine el konulan Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım, yaptıkları ilk açıklamalarda ürünlerinde GDO olmadığını, aynı gemide ithal edilen mısır ve soya gibi diğer ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olabileceğini iddia etmişlerdi. İtirazlar üzerine pirinç numuneleri TÜBİTAK ve bazı üniversitelere analiz amacıyla gönderildi. Savcılığa ulaşan inceleme sonuçlarına göre, pirinçlerde yüksek oranda GDO bulunduğu belirtildi.

RAFTAKİ PİRİNÇTE GDO

Mersin Savcılığı, Tat Bakliyat’a ait 3 parti halinde ithal edilen ve piyasaya sürüldüğü tespit edilen 8000 ton pirincin incelenmesi için 25 ilin Tarım Müdürlüğü’ne talimat gönderdi. Manisa Tarım İl Müdürlüğü marketlerde satışı yapılan Tat Bakliyat’a ait pirinçten aldığı numuneleri Tarım Bakanlığı’na ait İzmir’deki labaratuvara gönderdi. İncelemelerde market rafında satılan pirincin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Raporda, “Pirinçte GDO tespit edilmiştir” denildi.


Hürriyet 4 Nisan günü GDO'lu pirinç ithalatı haberini manşetten duyurmuştu.



Bakanlık da soruşturma başlattı

MERSİN Limanı üzerinden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı(GDO) pirinç ithal edildiği iddiasıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da soruşturma başlattı. Bakanlık yetkilileri, firma sahiplerinin gözaltına alınmasının adli soruşturma kapsamında olduğunu belirterek, “Bakanlığımız da iddialar üzerinde soruşturma açtı. Pirinçlerin incelenmesi, GDO’lu olup olmadıkları, halk sağlığını tehdit edip etmediği yönündeki soruşturmamız devam ediyor” dedi.

Ticarete konu olan ilk GDO’lu pirinç mi?

TARIM Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bugüne kadar dünyada ‘ticarete konu olmuş’ hiçbir şekilde GDO’lu çeltik üretimi yapılmadığına dikkat çekmişti. Açıklamada GDO kaynağının soya tozundan bulaştığına dair iddiaları savcılığın incelediğine de dikkat çekilmişti. Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan da Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO’lu çeltik üretimi hiçbir şekilde yapılmamıştır. Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz” dedi. Arslan, “Mesnetsiz haberlerin kaynağı, çeltik kabuğuna 10 binde 4 oranında GDO bulaşmasından ibarettir. AB ülkelerinde bu bulaşmaların engellenemeyeceği kabul edilmekte ve binde 9’luk oranla ithalata izin verilmektedir. Buna karşın ülkemiz mevzuatında çeltiğin bulaşma oranının sıfır olması beklenmektedir” diye konuştu.











http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Biyolojik terör,gdo,pirinç
Link: Biyolojik terör




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız