Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


- MAZOT VE GÜBREYE DAHA FAZLA DESTEK TALEBİ 
- TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: "MAZOT VE GÜBREDE FİYAT ARTIŞI, DESTEĞİN ÜZERİNDE, HÜKÜMETİMİZDEN MAZOT VE GÜBREDE DESTEKLERİN BİR MİKTAR DAHA ARTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ" 
- "DESTEKLEME BÜTÇESİNİN ARTMASINI OLUMLU KARŞILIYORUZ" 
- "YAPISAL SORUNLARIN GETİRDİĞİ BÜYÜK YÜK, ÇİFTÇİMİZ ÜZERİNDE BİR MALİYET OLUŞTURUYOR, DESTEKLER VERİLMEDİĞİ TAKDİRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM YAPMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR, DESTEKLER ARTIRILARAK DEVAM ETTİRİLMELİDİR" 
- "YENİ DESTEK KAPSAMINDA HASTALIKTAN ARİ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE ONAYLA SÜT ÇİFTLİĞİ SERTİFİKASI OLAN İŞLETMELERE HAYVAN BAŞINA İLAVE 50 LİRA, DAMIZLIĞA AYRILAN HER MANDA YAVRUSU İÇİN ÜRETİCİYE 100 LİRA DESTEK VERİLMESİNİ DOĞRU BİR ADIM OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ" 
- "PATATES SİĞİLİ GÖRÜLEN VE BUNUN İÇİN OLUŞTURULAN GÜVENLİK KUŞAĞI ALANLARINDA KARANTİNA ÖNLEMİ OLARAK BU ALANLARDA ALTERNATİF ÜRÜN YETİŞTİRİLMESİ VEYA NADASA BIRAKILMASI DURUMUNDA DEKAR BAŞINA 110 LİRA DESTEK VERİLMESİNİ OLUMLU GÖRÜYORUZ" 
- "YEM BİTKİLERİ DESTEKLERİNİN ARTIRILMASINI OLUMLU KARŞILIYORUZ"

 
 
ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2010-2011-2012 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde mazot fiyatlarının yüzde 39,1, gübre fiyatlarının çeşitlerine göre yüzde 52,3 ile yüzde 98,7 arasında arttığını, bu dönemde hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında destek mazotta yüzde 32,3, gübrede yüzde 29,4 yükseldiğini bildirdi.
 
 
Bayraktar, “Mazot ve gübrede fiyat artışı, desteğin üzerinde. Daha fazla destek bekliyoruz. Hükümetimizden mazot ve gübrede desteklerin bir miktar daha artırılmasını talep ediyoruz” dedi. Destekleme bütçesinin artmasını ve 9 milyar lirayı geçmesini olumlu karşıladıklarını bildiren Bayraktar, yapısal sorunların getirdiği büyük yükün çiftçi üzerinde bir maliyet oluşturduğunu, destekler verilmediği takdirde sürdürülebilir üretim yapmanın mümkün olamayacağını, bundan dolayı desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen destekleme tutarlarını değerlendiren Bayraktar, zeytinyağında fark ödemesi desteğinin yüzde 20 artışla 50 kuruştan 60 kuruşa, hastalıklardan ari işletme desteğinin hayvan başına 300 liradan yüzde 25 artışla 375 liraya yükseldiğini bildirdi. Bayraktar, “Yeni destek kapsamında, hastalıktan ari hayvancılık işletmelerinde onaylı süt çiftliği sertifikası olan işletmelere hayvan başına ilave 50 lira, damızlığa ayrılan her manda yavrusu için üreticiye 100 lira destek verilmesini doğru bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi. Şemsi Bayraktar, 2012 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere verilen dekar başına 2,5 liralık toprak analizi desteğinin 2013 yılında değişmediğini bildirdi.
 
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ
 
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, dekar başına mazot destekleme tutarının peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında yüzde 7,4 artışla 2,7 liradan 2,9 liraya, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında yüzde 7,5 artışla 4 liradan 4,3 liraya, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanında yüzde 9,4 artışla 6,4 liradan 7 liraya yükseldiğini kaydetti. Bayraktar, dekar başına gübre destekleme tutarının ise peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında yüzde 8,1 artışla 3,7 liradan 4 liraya, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında yüzde 10 artışla 5 liradan 5,5 liraya, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanında yüzde 11,1 artışla 6,3 liradan 7 liraya çıktığına dikkati çekti.
Şemsi Bayraktar, desteklerdeki bu artış oranına karşın, 2013 yılı Ocak ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, mazot fiyatlarının yüzde 8,3, çeşitlerine göre ortalama gübre fiyatları artış oranının ise yüzde 8,7 olduğunu kaydetti.
Bayraktar, Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu kullanan çiftçiler arasında olduğunu, dışa bağımlılığı dolayısıyla gübre fiyatlarının yüksek seyrettiğini, bundan dolayı mazot ve gübrede destekleme rakamlarının bir miktar daha artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin kilogram başına, 2013 yılında, 2012 yılına göre, yurt içinde üretilen sertifikalı tohum kullanılan kütlü pamukta yüzde 8,7 artışla 46 kuruştan 50 kuruşa, aspirde yüzde 12,5 artışla 40 kuruştan, 45 kuruşa, zeytinyağında yüzde 20 artışla 50 kuruştan 60 kuruşa yükseltildiğini belirten Bayraktar, diğer ürünlere verilen prim desteklerinin geçen yılki rakamlarda kaldığı bilgisini verdi.
 
HAYVANCILIK DESTEKLERİ
 
Hayvancılık sektöründe 2013'te 2 yeni destek uygulanacağını, kaba yemde de ithalatta kilogram maliyeti 50 kuruşun üzerindeki bölümünün devlet tarafından karşılanacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yeni destek kapsamında, hastalıktan ari hayvancılık işletmelerinde onaylı süt çiftliği sertifikası olan işletmelere hayvan başına ilave 50 lira, damızlığa ayrılan her manda yavrusu için üreticiye 100 lira destek verilmesini doğru bir adım olarak değerlendiriyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nce yurtdışından ithal edilecek kaba yemin mahallinde yetiştiriciye teslimindeki kilogram maliyeti 50 kuruşun üzerinde olması halinde farkı çiftçilere ödenecek.
 
2013’te de küçükbaş hayvancılık desteklerinin tamamında artış yapıldı. 2012'de koyun ve keçi de hayvan başına 18 lira olan destek bu yıl, yüzde 11,1 artışla 20 liraya çıkarıldı. Koyun, keçi ve manda sütüne verilen litre başına 15 kuruşluk prim de 2013’te yüzde 33,3 artışla 20 kuruşa yükseltildi.
 
Hastalıklardan ari işletme desteği hayvan başına 2012'de 300 lira iken 2013 yılında yüzde 25 artışla 375 liraya yükseltildi. Arı koruma desteği kovan başına 25 liradan yüzde 60 artışla 40 liraya çıkarıldı. Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı elit sürü yavru destek miktarı 40 liradan yüzde 25 artışla 50 liraya yükseltildi. Döl kontrolü projesi kapsamındaki suni tohumlamadan doğan buzağı ilave ödemesi 25 liradan yüzde 40 artışla 35 liraya çıkarıldı.”
 
YEM BİTKİLERİ DESTEKLERİ ARTTI
 
Yem bitkileri desteklerinin artırılmasını olumlu karşıladıklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl açıklanan Yem Bitkileri Destekleme tebliğinde, yonca ve korunga için belirlenen miktarların, sırasıyla 4 ve 3 yıl için toplam olarak belirlenmişti. Bu yıl yıllık rakama dönüldü. Dekar başına toplamda yoncada suluda 2013 için verilecek 4 yıllık dönem için her yıl 50 lira, kuruda 4 yıllık için her yıl 30 lira, korungada 3 yıllık dönem için her yıl 35 lira geçen yılın üzerinde rakamlara tekabül etmektedir. Böylece yoncada suluda yıllık yüzde 53,8, kuruda yüzde 71,4 ve korungada yıllık yüzde 33,3 artış olmuştur. Dekar başına destekler tek yıllıklarda yüzde 16,7 artışla 30 liradan 35 liraya, silajlık tek yıllıklarda yüzde 11,1 artışla 45 liradan 50 liraya, suludaki silajlık mısırda yüzde 36,4 artışla 55 liradan 75 liraya, kurudaki silajlık mısırda (kuru) yüzde 16,7 artışla 30 liradan 35 liraya, yapay çayır-merada yüzde 33,3 artışla 75 liradan 100 liraya yükseltildi. Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği 2013'te 2012 yılına göre soya, yer fıstığı, yonca, susam, kanola, aspir ve çeltik ürünlerinde değişmezken diğer ürünlerde arttı. Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği, dekar başına buğdayda yüzde 25 artışla 6 liradan 7,5 liraya, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda yüzde 33,3 artışla 4,5 liradan 6 liraya, nohut, kuru fasulye, mercimekte yüzde 42,9 artışla 7 liradan 10 liraya, patateste yüzde 100 artışla 20 liradan 40 liraya çıkarıldı. Patates siğili görülen ve bunun için oluşturulan güvenlik kuşağı alanlarında karantina önlemi olarak bu alanlarda alternatif ürün yetiştirilmesi veya nadasa bırakılması durumunda dekar başına 110 lira destek verilmesini olumlu görüyoruz.”
Yurt içi sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım ve yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği rakamlarında ve çiftlik muhasebe vergi ağı sistemi katılım desteğinde değişikliğe gidilmediğini vurgulayan Bayraktar, organik tarım desteğinin dekarda meyve ve sebzede yüzde 42,9 artışla 35 liradan 50 liraya çıkarıldığını, tarla bitkilerinde 10 liralık desteğin değişmediğini, organik tarımda anaç sığır ve mandada hayvan başına 150, buzağıda 50, anaç koyun ve keçide 10 lira, arılı kovanda kovan başına 5 lira, alabalıkta kilogram başına 35 kuruş, çipura ve levrekte 45 kuruş destek verileceğini belirtti
İyi tarım uygulamaları desteklerinde değişim olmadığını bildiren Bayraktar, destekleme ödemesi kapsamına alınan her tarımsal işletme için ödenen yıllık 600 liralık destek ile biyolojik ve biyoteknik mücadele desteğinin 2013 yılında 2012 yılına göre değişmediğini kaydetti.
 
Bayraktar, bakanlığın, bu yıl yeni olarak, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla, uygun görülen araştırma-geliştirme (ARGE) projelerine, 2013-2016 cari yılları içinde destekleme ödemesi yapacağını bildirdi.

Ekleme Tarihi
09.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Mazot Ve Gübreye Daha Fazla Destek Talebi
Link: Mazot Ve Gübreye Daha Fazla Destek Talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız