Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuru kayısının depolama normları belirlendi

 
MALATYA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kuru kayısının lisanslı depolarda muhafazasına ilişkin standartları belirledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği çerçevesinde söz konusu ürünlerinin depolarda muhafazasına ilişkin koşulları düzenleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kuru kayısının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren tebliğ, bu lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Tebliğe göre, lisanslı depolar, taban, iç ve dış duvar yüzeyleri ile çatısının, kayısıya yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, kayısıyı her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak nitelikte olacak. Taban ile duvarlarının yıkanabilir malzemeden yapılması, duvarlarının ise beton sıvalı ve badanalı ya da beyaz plastik boyalı olması, duvarlarında, tabanında ve tavanında çatlakların olmaması, kapılarının geniş ve sızdırmaz olması.
 
Yüzde 55-60 nispi nemi ve kükürtlenmemiş (gün kurusu) kayısılar için 0-4 derece, kükürtlü kayısılar için ise 10-15 derece sıcaklığı sağlayacak özellikte ve kapalı olacak. Kayısının depolara aktarılması ya da depodan tahliyesi amacıyla ihtiyaç duyulan nakil ve diğer araç ve gereçlerin rahatça çalışabileceği genişlikte boş alanlar ve geçiş yerleri bulunacak.
 
Farklı yıl ürünü kayısı ile çeşitli grup, tip, sınıf ve boydaki kayısının karışmasını ve niteliklerinin bozulmasını önleyecek önlemlerin alınmasına elverişli büyüklükte ve nitelikte olacak. Yeterli nem alma ve havalandırma sistemi, belgelendirilmesi suretiyle yeterli yangın söndürme sistemi, kaçak akıma ve neme karşı korumalı özel muhafazalı elektrik sistemi ile kayısının depolara nakledilmesi için gerekli altyapı ve nakil sistemine sahip olacak. Depolama hizmetleri ve depolamayla ilgili ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri yerine getirebilecek teknik donanıma sahip bulunacak. Lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 10 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 2 bin tondan az olamayacak. Kayısının depolanacağı yerler, belirli bir sistematiğe göre numaralandırılacak. Depoların numaralandırılması giriş kapılarının üzerine yapılacak. Depo içindeki ünitelerin numaralandırılması ise kayısının karışmasına mahal vermeyecek şekilde kolayca görülebilecek biçimde yapılacak.

Tebliğ ile kayısının azami depolama süresi de düzenlendi. Buna göre, kükürtsüz kayısılar (gün kurusu) 12 ay, kükürt oranı 2 bin ile 2 bin 500 ppm olanlar 12 ay, 2 bin 500 ile 3 bin ppm arasındakiler 15 ay süreyle hasat döneminden itibaren depolanabilecek.
(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kuru kayısının depolama normları belirlendi
Link: Kuru kayısının depolama normları belirlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız