Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Denizlerde av yasağı başlıyor


ORDU - Su ürünleri kaynaklarından ekonomik yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar, 15 Nisan'da başlıyor.


Karadenizli balıkçıların, 1 Eylül'de açılan av sezonunda yüzleri palamutla güldü, hamsi ise beklendiği bollukta avlanamadı.

Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların, denizden istediklerini alamadıkları için sezonu daha erken kapattıklarını söyledi.

Av sezonunda palamudun bol olmasının balıkçıları güldürdüğünü ancak devamındaki hamsi avının az olmasının sevinci yarıda bıraktığını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:

"Bu sezon, balık çeşitliliği, avlanma miktarı ve tezgahtaki balık fiyatıyla hepimizde hayal kırıklığına yol açtı. Olumsuz hava koşulları, deniz suyundaki ani değişiklikler nedeniyle çeşitlilikte azalmalar oldu. Balık haline gelen kasa miktarları ciddi derecede düştü. Açıkçası bu sezonun beklediğimiz gibi geçtiğini söyleyemeyiz. Daha avlanma sezonu bitmeden balıkçı teknelerinin büyük bölümü Karadeniz'i terk etti. Artık av sezonuyla ilgili tüm ümitlerimiz bir sonraki sezona kaldı. Umuyoruz ki bir sonraki sezon daha verimli geçer ve halkımız da bol bol balık tüketir."


Bilinçsiz avlanma

Perşembeli balıkçılardan Atilla Aydemir ise av sezonunun palamut yönünden oldukça bereketli geçtiğini ancak hamside adeta hüsrana uğradıklarını belirtti.
Sezon başında bol avlanan palamudun balıkçıları mutlu ettiğini, fiyatların düşmesiyle vatandaşların da bol bol palamut tükettiğini ifade eden Aydemir, "Maalesef sezon başladığı gibi güzel bitmedi. Hamsi olmayınca balıkçılar ciddi sıkıntı içerisine girdi. Bankalardan kredi alanlar geri ödemekte zorlandı" dedi.
Balıkçı Osman Çalışır da bilinçsiz avlanmaya dikkati çekerek, "Bugün denizlerde az balık kaldıysa bunun tek sebebi sadece hava şartları değil. Sorumlular arasında balıkçılar da var. Bazı balıkçılar kendileri için belirlenen kotaları aşıyor. Gırgır tekneleri denizleri adeta silip süpürüyor. Sektör büyüyünce de balıkçı başına düşen ürün miktarında azalma oluyor" diye konuştu.


Ağlar örülmeye, tekneler tamir edilmeye başlandı

Av yasağının başlamasına kısa süre kala birçok balıkçı yırtılan ağlarını örmeye, teknelerini ise tamir etmeye başladı.

Ordu Kumbaşı Limanı'nda balıkçılık yapan İsmail Ballı, sezon boyunca ağların yıprandığını, bazı teknelerin ise zarar gördüğünü söyledi.

Ağların örülmesine başlandığını anlatan Ballı, "Teknelerimizin bakımını ise ustalar gerçekleşiyor. Bu bakım süresi yaklaşık bir ayı bulur. Daha sonra bütün balıkçılar dinlenmeye çekilir. Ardından yeniden ağlarına ve teknelerine bir bakım daha yaptıktan sonra yeni sezona başlarlar" ifadelerini kullandı.
 
Denizlerde 15 Nisan'da başlayacak av yasağının ardından tezgahlarda havuz balıklarının yer alması bekleniyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Denizlerde av yasağı başlıyor
Link: Denizlerde av yasağı başlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız