Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pirinçte Gdo İddiasına Yerli Üreticilerden Tepki

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya ilçesindeki pirinç üreticileri, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle vatandaşların pirinçten uzaklaştırılmaya çalışıldığı iddia etti.


Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'ye sokulmaya çalışılan GDO'lu pirincin Tosya'daki pirinç üreticilerini tedirgin ettiğini söyledi.

Basında çıkan GDO'lu pirinç haberlerini şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Akdiken, şöyle konuştu:

"Bir taraf 'yok' diyor, bir taraf 'var' diyor. O orada kalsın. Tosya'da kesinlikle dışarıdan tohum kullanmıyoruz. Ürettiğimiz pirinci kendi tohumlarımızdan ekiyoruz. Kesinlikle dışarıdan tohum girişi olmuyor. Ürettiğimiz pirincin de yüzde 30'unu dış piyasaya sürüyoruz. Onun için iddialıyız. Kesinlikle pirinç pazarımızda GDO'lu pirinç yok."

Akdiken, Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın suladığı yaklaşık 8 bin dekar verimli tarım arazisinde 30 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 20 bin tona yakınının da sofralara pirinç olarak döndüğünü ifade etti.

Tosya'da 2 fabrikanın pirinç üretimi yaptığını belirten Akdiken,

"Çiftçilerimizin su ve girdi sorunları çözüldüğünde, pirinç üretiminin 70 bin tona kadar çıkacağına eminim" diye konuştu.

-"Üretici GDO'lu pirinçten rahatsız"-

Pirinç üreticisi Kadri Eken de kaliteli pirinç yetiştirmek için büyük özveri gösterdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ürettiğimizi ekiyoruz. Tekrar pirinç olarak vatandaşa sunuyoruz. Bu yüzden Tosya'ya GDO'lu pirinç veya tohum girmesi mümkün değil. Tosya'da ürettiğimiz pirinci pazarlarken bu GDO'lu pirinci kendimize engel olarak görüyoruz. Fiyatlarımız zaten düşük."

Üretimin artmasını isterken tüketimin azalmaya başladığını anlatan Eken,

"25-30 bin dekar arazide pirinç ekilirken bu gün 8 bin dekarlara kadar inmişiz. Araziyi terk etmiş vatandaş. Devletimizden isteğimiz, GDO'lu pirinç konusunda tedbirlerini biraz daha sıkılaştırması. İthal pirinç istemiyoruz." şeklinde konuştu. - Kastamonu
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pirinçte Gdo İddiasına Yerli Üreticilerden Tepki
Link: Pirinçte Gdo İddiasına Yerli Üreticilerden Tepki




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız