Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'den Rusya'ya Gıda Sevkiyatında Gürcistan Yeniden Transit Ülke Olacak

Son dönemde Rusya ve Gürcistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde yumuşamaya gidilmesi, Türk meyve ve sebze ihracatçısının işine yarayacak. Gürcistan Tarım Bakanlığı Ulusal Gıda Ajansı heyeti, Türkiye ve Rusya'dan da heyetlerin katılımı ile Antalya'da 17 Nisan'da transit geçişlerle ilgili konuyu masaya yatıracak.


Gürcistan Tarım Bakanlığı Halkla İlişkiler Müdürü Giga Kurdovanidze, yedi yıllık bir aranın ardından Türk tarım ürünlerinin, Gürcistan üzerinden Rusya'ya ulaştırılmasının üçlü toplantıda ele alınacağını söyledi. Gürcistan Ulusal Gıda Ajansı ve Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) arasında Gürcü meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatı konusunu, Nisan ayında düzenlenen toplantıda ele almış, yeniden Gürcü ürünlerinin Rusya'ya girişine yeşil ışık yakılmıştı.

Üçlü toplantı ile ilgili değerlendirmede bulunan Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, Trabzon-Poti ve Verhni Lars üzerinden Türk gıda ürünlerinin Rusya'ya girişini ele alacaklarını teyit etti. Dankvert geçişlerin başlayabileceği zaman ile ilgili tam bir takvim belirtmese de, müzakerelerin sonuçlanmasının ardından Gürcistan üzerinden sevkiyatın başlayabileceğini belirtti. Rus yetkiliye göre Türk ürünlerinin de Gürcistan üzerinden Rusya'ya girişi, Rusya'nın Novorossiysk limanındaki yoğunluğu da hafifletecek.

Türkiye'den Rusya'ya Gürcistan üzerinden ihraç edilen ürünlere uygulanan yasak, Rusya-Gürcistan savaşından önce 2006'da gelmişti. Gürcistan ve Rusya arasında tansiyonun yükselmesi üzerine Moskova, Verhni Lars sınır kapısını kapatmıştı.

Türk makamlarından elde edilen bilgiye göre görüşme Rusya ve Türkiye arasında, 17-20 Nisan tarihlerinde yapılacak Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantıları çerçevesinde gerçekleşecek. Rusya ve Türkiye tarım sektörü ile ilgili gelişmeleri 17 Nisan'da teknik heyetler düzeyinde ele alacak. Toplantılara Gürcü tarafı da Rusya'nın onayı ile davet edilirken, görüşmeler sonrası Türk gıda ürünlerinin Gürcistan üzerinden Rusya'ya ulaşımının önünün açılması bekleniyor.

Soçi limanın 2009'da kapatılmasının ardından, Doğu Karadeniz bölgesinde gıda ürünlerinin Rusya'ya ulaşımının zorlaştığına değinen yetkililer, Gürcü kapısının açılmasının sektörde yeni bir canlanmaya vesile olacağını belirtiyor. Yeni durumun getireceği diğer bir avantaj da Türkiye'den Kazakistan'a ulaşımda sağlanacak kolaylık. Mahaçkale'ye ulaşan gıda ürünlerinin artık Kazakistan'a geçişinin çok daha ekonomik hale geleceği belirtildi.

Rusya ve Türkiye KEK teknik heyetlerinin 18-19 Nisan'da görüşmelere devam etmesi bekleniyor. KEK Türkiye Eş Başkanı Enerji Bakanı Taner Yıldız ve KEK Rusya Eş Başkanı Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 20 Nisan'da Antalya'da bir araya gelecek. Görüşmede iki ülke ticari ilişkilerinin geniş kapsamlı olarak ele alınması bekleniyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
16.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkiye'den Rusya'ya Gıda Sevkiyatında Gürcistan Yeniden Transit Ülke Olacak
Link: Türkiye'den Rusya'ya Gıda Sevkiyatında Gürcistan Yeniden Transit Ülke Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız