Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Organik patates ve pırasa üretimi başladı 

Organik patates ve pırasa üretimi başladı
 
 

AMASYA (CİHAN)- Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' Amasya’da uygulanmaya başlandı.


    Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden; bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, organik ürünlerin üretiminin artırılması amaçlanan projede, tüm gelir gruplarının tüketebileceği kaliteli organik ürünler üretilecek.

    Bakanlık tarafından hazırlanan projenin Amasya’da uygulanacak olan ilk adımında merkeze bağlı Yassıçal kasabasında organik beyaz patates, Gümüşhacıköy ilçesi Gümüş beldesinde ise organik pırasa yetiştirilecek.

    Projelerin uygulama süresinin 3 yıl olarak planlandığını belirten Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, birinci ve ikinci yılında yetiştirilen ürünlerin organik geçiş ürünü olarak sertifikalandırılırken, üçüncü yılında elde edilecek ürünlere ise organik ürün sertifikası verileceğini söyledi.

    Gülbay, “Amasya merkez ve ilçelerinde, kimyasalların çok az kullanıldığı, yaş sebze-meyve üretimi yapılan yüksek rakımlı köylerimizde organik tarıma geçilerek ilde organik üretim alanlarının artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında üretim yapacak olan çiftçilere Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa organik tarımın nasıl yapılacağı konusunda eğitimler verdik. Bu sayede çiftçilerimizde çevre bilincinin oluşması sağlanarak doğal dengenin ise nasıl korunacağı öğretildi.” diye konuştu.

    Cahit Gülbay şunları kaydetti; “Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım "organik tarım" olarak tanımlanır. Bu yüzden organik üretim yapılacak arazinin; geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmemiş olması gerekmektedir. Bizlerde projenin uygulanacak olduğu tarlalardan toprak özelliklerinin belirlenmesi için örnekler alarak Amasya Ziraat Odası Tarımsal Analiz Laboratuvarında analizini yaptırdık. Bu sayede organik tarım yapılmaya uygun tarlalarda üretim yapılması sağlanacak.”

    Organik ürün sertifikası verecek olan kuruluş ile üretim yapacak olan çiftçiler arasında sözleşme imzalandığını ifade eden Gülbay, sertifikasyon giderlerinin proje kaynaklarından karşılanacağını ve çiftçilere dağıtılmak üzere organik gübre, ilaç ve tohum temin edileceğini sözlerine ekledi. CİHAN
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Organik patates ve pırasa üretimi başladı
Link: Organik patates ve pırasa üretimi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız