Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Keçi sütü de AB yolunda


Türkiye'nin AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılması keçi sütü ihracatı için de umut doğurdu. İlk etapta 6 Türk firmasına yetki verilirken, keçi sütü ihracatı için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuru yapıldı.


İZMİR - Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılması, keçi sütü ihracatına da kapı araladı. Avrupa Komisyonu kararıyla Natura Gıda (Ülker Golf), Tat Konserve (SEK Süt), Aynes Gıda, Pınar Süt, Ak Gıda (Ülker İçim) ve Unilever Türkiye (Algida), 3 Nisan 2013 tarihinden itibaren AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilecek.

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki Keçi Sütü İşleme Tesislerinde Türk Gıda Kodeksi'ne ve uluslararası standartlara uygun olarak Kecheese markasıyla keçi sütü ve ürünleri üretimi yapan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, AB'ye keçi sütü ihraç etmek için bakanlığa başvuru yaptığını açıkladı. Seferihisar'da bulunan keçi çiftliğinde üretilen sütleri, tamamen soğuk zincirde koruyan Türer A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, günlük 3 ton keçi sütü üretimi yapıyor. Türer'in hedefinde 10 bin keçi, günlük 30 ton süt var.

"Hastalıktan ari" belgesi olan çiftliklerde üretilen süt ve süt ürünlerinin, AB ülkelerine ihraç edilmesinin kapısının açıldığını hatırlatan Türer, Türkiye'nin inek sütünde AB ile rekabet şansının olmadığına dikkat çekti. Türer, oysa keçi sütünde durumun farklı olduğuna işaret ederek, "AB'nin inek sütünde üretim fazlası var. Fakat keçi sütü AB için rekabetçi olacak. Dünyada Fransa ve Yunanistan olmak üzere keçi sütünde kendi kendine yeten iki ülke var. ABD ise bunun için can atıyor. Türkiye koyun ve keçi sütünü soğuk zincire almayı başarırsa ve hastalıklarla mücadele ederse, birkaç yılda koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olacaktır" dedi.

Türkiye koyun ve keçi sütü üretiminde Avrupa'da lider olabilir

İhracat için sütün soğuk zincire alınmasının şart olduğunu belirten Türer, bu konuda kentlerde birlik ve kooperatiflerin hizmet vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin koyun ve keçi sütü üretiminde Avrupa'da lider ülke olabileceğini belirten Türer, "Küçükbaş hayvan sayısında lider olan Türkiye, koyun ve keçi sütünü soğuk zincire almayı başarırsa ve hastalıklarla mücadele ederse, birkaç yıl içinde koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olacaktır. Süt tüketiminde dünyanın gerisinde kalan Türkiye, üretimde Avrupa'da öncü konumda. Türkiye, Avrupa'da keçi sütü üretiminde dördüncü, koyun sütü üretiminde birinci sırada yer alıyor. Dünyada ve Türkiye'de koyun-keçi sütü ürünlerine talep katlanarak artıyor. Üretimde öncü ülkeyiz, ihracatta neden olmayalım" diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyen süt keçisi almalı

Son yıllarda keçi yetiştiriciliği yatırımlarının arttığına işaret eden Türer, bu sektörün ne kadar karlı ve cazip olduğunu üretim yaptıkları çiftliklerde gösterdiklerini, yatırım yapmak isteyenlerin özellikle süt keçisi alarak işe başlamaları gerektiğini kaydetti. Keçi sütüne talebin her geçen gün arttığını, ancak bu sütün üretiminin çok sınırlı olduğunu dile getiren Türer, "Bugün üretim 10 kat artsa da talebi karşılayamaz" dedi.

Keçi sütü soğuk zincire girmek zorunda

Özer Türer, geçmişte dondurma üretimi yapanların özellikle keçi sütünü tercih ettiğini, ancak sektörün büyümesiyle ihtiyaç duyulan hijyen koşullarına uygun keçi sütü bulunamadığından dondurma üretiminde keçi sütünün yerini inek sütünün aldığını anlattı. Türer, Türkiye'de ilk kez koyun ve keçi sütü soğuk zincir projesini yaşama geçirerek AB standartlarında süt topladıklarını söyledi. Soğuk zincir hareketinin tüm ülkede yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Türer, "Keçi sütü soğuk zincire girdiğinde sanayici de bunu üretiminde rahatlıkla kullanacaktır" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Keçi sütü de AB yolunda
Link: Keçi sütü de AB yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız