Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Benim evimde bile pirinç yemeyelim diyorlar

Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili tartışmalar çeltik üreticilerini rahatsız ediyor. Yetkililerin konuya açıklık getirmesini isteyen üretici temsilcileri, yaşanan tartışmaların pirinç tüketimini olumsuz etkilemesinden endişe duyuyor.


Türkiye'nin önemli çeltik üretici bölgelerinden Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, 3 firmanın Amerika'dan ithal ettiği pirinçte GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) bulunmasıyla başlayan süreçten en büyük zararı çeltik üreticilerin göreceğini dile getirdi.

Tartışmaların başladığı tarihten bu yana tüketicinin bütün pirince GDO'lu gözüyle baktığını ifade eden Sözat, şunları söyledi:

"GDO'lu pirinç ithal edildi mi edilmedi mi tartışmalarına netlik kazandırılmalı. Bir bakanlık 'ithal edildi' diyor, diğer bakanlık 'edilmedi' diyor. Konu açıklığa kavuşturulmalı. İthal edildiyse bu pirinç şu anda nerede, getiren hangi amaçla getirdi, nasıl değerlendirilecek konusunda kamuoyuna aydınlatıcı bilgi verilmeli. Üretici de tüketici de şaşkın. GDO'lu pirinç tartışmaları üreticiye zarara veriyor. İnsanlar pirinç yemekten vazgeçiyor. Ben pirinç üreticisiyim, evimde bile 'pirinç yemeyelim' denilmeye başlandı."

Sözat, GDO'lu pirincin yerli ürünle karıştırıldığı iddialarına ilişkin "ithal edenin vicdanına kalmış" ifadelerini kullandı.

GDO'lu pirinci getiren firmaların açıklanması gerektiğini belirten Sözat, "Piyasadaki pirinç GDO'lu mudur, değil midir bilinmiyor. Çünkü üzerinde yazmıyor. 'Yakaladık' diyen merci, pirincin akıbetinin de ne olduğunu açıklamalıdır. Olay vuku bulmuşsa sorumluları en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt da üreticinin yaşanan tartışmalardan rahatsız olduğuna işaret etti. Tüketicilerin pirinç yerine bulguru tercih etmeye başladığını anlatan Özkurt, "Fiyat artışı da olursa pirinçten kaçış daha da artar. Çiftçinin elinde ürün kalmadı, sanayicinin fırsat bilerek fiyatı yükseltmesi insafsızlık olur" dedi.

Türk Gıda Kodeksi'ne göre yerli pirinçle ithal ürünü karıştırmanın yasak olduğunu anlatan Necati Özkurt, yasağa rağmen benzer çeşitleri karıştırıp piyasaya sürenlerin bulunduğunu iddia etti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Benim evimde bile pirinç yemeyelim diyorlar
Link: Benim evimde bile pirinç yemeyelim diyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız