Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 IcerikbannerUrl

Ricania Simulans Zararlısı Doğu Karadeniz'i Tehtit Ediyor

Rize Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgemizde son yıllarda özellikle sebze başta olmak üzere meyve, bağ, mısır vb. ürünlerde zararlara sebep olan Ricania simulans zararlısı hakkında Rize Ticaret Borsası toplantı salonunda "Çalıştay" düzenlendi.


Çalıştayda Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Şaban Güçlü yaptığı konuşmada Ricania simulans'ın ağız yapısından dolayı bitkilerin öz suyunu emerek kurumalarına neden olduğunu, salgıladıkları tatlı maddeden dolayı bitkileri kirlettiklerini, yumurtalarını tipik olarak gövde kabuk altına açtıkları yaralara gruplar halinde bıraktıklarını ifade etti.

Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Avtandil Murvanidze de söz konusu zararlının Gürcistan'da ilk olarak 1956 yılında keşfedildiğini, son yıllarda turunçgillerde önemli bir virüs hastalık etmeni oldoğunu belirtti. Murvanidze konuşmasında "Ülkemizde "Göçüren Hastalığı" olarak bilinen Tristeza'yı diğer bitkilere bulaştırdığını ayrıca Gürcistan'da bu zararlı ile beslenen bir örümcek türünü keşfettiklerini söyledi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Kibar Ak ise zararlının Gürcistan'dan ülkemize bulaştığını belirterek zararlının biyolojisi, zararı ve mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Ak, konuşmasında bu tür ile mücadelede zararlının yumurtalarını bıraktığı bahçe kenarlarında bulunan çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler, mürver gibi bitkilerin zararlının çıkış yapmadan önce temizlenmesi ve imha edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Cafer Eken ise tarım alanlarında sorun olan hastalık ve zararlılara karşı kullanılan kimyasal ilaçların doğal dengeyi bozduğunu, zararlı ve hastalıkların zamanla kimyasallara dayanıklık göstermesinden dolayı mücadelenin zorlaştığını, bu nedenle hastalık ve zararlılarla mücadelede dünyada biyolojik preparatlara olan ilginin her geçen gün arttığını ifade etti.

Yapılan çalıştayın değerlendirilmesinde bölgenin ekolojik durumu göz önünde bulundurularak sorunun çözümü konusunda başta 'Lecanicillium Muscarium ve Conidiobolus Coronatus'un mücadelede etkin olarak kullanılabilmesi amacıyla çalışmaların hızlandırılmasına ve söz konusu zararlının doğal düşmanlarının tespit edilme çalışmalarına devam edilmesi kararı alındı. - RİZE - (İHA)

Ekleme Tarihi
18.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ricania Simulans Zararlısı Doğu Karadeniz'i Tehtit Ediyor
Link: Ricania Simulans Zararlısı Doğu Karadeniz'i Tehtit Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız