Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bu "çamaşır makinesi" bakliyat ürünlerini temizliyor 


Süleyman Demirel Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen ve "Plazma Çamaşır Makinesi" adı verilen cihazla hububat ve bakliyat ürünleri iyonlarla sterilize edilip küften arındırılıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ)laboratuvarlarında geliştirilen ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü Öksüz'ün geliştirdiği "Plazma Çamaşır Makinesi" adı verilen cihazla hububat ve bakliyat ürünleri iyonlarla sterilize edilip küften arındırılıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü Öksüz, Türkiye'nin hububat ve bakliyat ürünleri açısından zengin bir ülke olduğunu ancak ürünlerinin 2 ay gibi kısa zamanda küflenebildiğini söyledi.

Bunun ekonomiye olumsuz şekilde yansıdığını ifade eden Öksüz, ürünlerdeki küfleri yok etmek ve raf ömürlerini uzatmak amacıyla 5 yıldan bu yana gıda mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ile araştırma yürüttüklerini anlattı.

Öksüz, çalışmalar sonunda yaptıkları ve "Plazma Çamaşır Makinesi" adını verdikleri cihazla hububat ve bakliyat ürünlerinde oluşan küfü yok edip kullanılabilir hale getirdiklerini belirtti. Cihazda yaptıkları işlemle ürünlerdeki küfü yok edip aflatoksin salgılamayı engellediklerini kaydeden Öksüz, böylece ürünleri yeniden ekonomiye kazandırılmış olduklarını vurguladı.

İşlemde kimyasal madde kullanılmadığını, dolayısıyla sağlık açısından bir sorun oluşturmadığını vurgulayan Öksüz, ürünlerin cihazda 1-2 dakikalık işlemin ardından sterilize edildiğini kaydetti.

Öksüz, işlemin ardından ürünlerin raf ömrünün birkaç kat arttığını ifade etti.








http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
19.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: bakliyat
Link: Bu 'çamaşır makinesi' bakliyat ürünlerini temizliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız