Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Konya Şeker serada yıkamadan yenilen domates üretmeyi başardı 

Konya Şeker serada yıkamadan yenilen domates üretmeyi başardı

 
 
KONYA (CİHAN)- Hayvancılıktan tarıma varana dek pek çok alanda üretim ve imalat yapan Konya Şeker, özel ısıtma sistemli seralarda topraksız ortamda yıkanmadan yenilebilen salkım domates yetiştirmeyi başardı.
 
'Çatalhöyük' markasıyla tüketicilerin beğenisine sunulan domatesler, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nin üretim prosesinde kullanılan atık enerjiyle ısıtılan serada üretiliyor. Konya Şeker'in yeni ürünü olan Çatalhöyük domatesleri yurt içinde bütün marketlerde satılacak ve Rusya ile Hollanda’ya da ihraç edilecek. Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde 4,1 milyon Euro'luk yatırımla, toplam 57 bin metrekarelik alanda kurulan seralarda domatesin yanı sıra salatalık, muz, kakao, hurma ve frambuaz gibi Konya ikliminde yetişmesine imkânsız gözüyle bakılan ürünlerin de deneme üretimi yapılıyor. Yıllık 2 bin 500 ton üretilecek olan Çatalhöyük markalı salkım domatesler için kimyasal ilaç yerine biyolojik mücadele tercih ediliyor.


Konya Şeker, şeker üretimi aşamasında ortaya çıkan sıcak kondense suyunu enerji harcayarak soğutmak yerine, başka ürünlerin üretim sürecinde kullanılabilmek için Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde seralar kurdu. Bu seralarda tam kontrollü tarım uygulamasına başlayan şirket, 57 dönümlük alanda, topraksız seralarda ve klimalı ortamda tarım ilacı kullanılmadan salkım domates yetiştirmeye başladı. Topraksız seralarda tarım ilacı kullanılmadan üretilen organik domatesler bu özelliği sebebiyle yıkanmadan yenilebiliyor.


Konya Şeker'in yeni ürünü hakkında bilgi veren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla çevreye büyük katkı sunuyor. Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500 metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam kontrollü olarak üretiliyor. Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için verilen gübre ya da suyun ne kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele uygulanıyor bu da kaliteyi artırıyor." dedi.

Konya Şeker’in şu an dünyada kullanılan sera teknolojilerinin en ilerisini kullandığını vurgulayan Konuk, Orta Anadolu gibi çok soğuk iklim şartlarına sahip bir bölgede 45 derece sıcaklıkla seraları ısıtılabildiklerini sözlerine ekledi. Konya Şeker’in çevre dostu seraları kendi atıklarını dezenfekte edip tekrar kullanabiliyor.



CİHAN

Ekleme Tarihi
20.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Konya Şeker serada yıkamadan yenilen domates üretmeyi başardı
Link: Konya Şeker serada yıkamadan yenilen domates üretmeyi başardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız