Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

“Bu vatana ihanettir”
 
CHP’li Oran'dan NBŞ düzenlemesine tepki.
 
 
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanımının zaten halk sağlığını tehdit edecek kadar yüksek boyutlarda olduğunu belirterek, kotayı artıran yeni yasal düzenlemeyi “vatana ihanet” olarak yorumladı.
 
 
Hükümete seslenen Oran, “Son 10 yılda yaptığının bir kez olsun tersini yap da çok uluslu şirketler yerine, kendi halkının yanında yer al” dedi.
 
Oran yazılı açıklamasında, hükümetin nişasta bazlı şeker üretimini teşvik eden yasal düzenleme çalışmalarını eleştirdi. AK Parti’nin hazırladığı Şeker Kanunu Tasarısı ile Bakanlar Kurulu’na, nişasta bazlı şeker kotasını adeta sınırsız artırma yetkisi verdiğini belirten Oran, bunun ulusal çıkarlara aykırı bir “ihanet düzenlemesi” olduğunu ifade etti. Düzenlemenin şeker fabrikalarında çalışanlar, pancar üretiminde çalışan tarım işçileri ve pancar üreticisi ailelerle birlikte toplamda 8 milyonu aşkın insanı doyuran büyük bir sektörü hedef aldığını ifade eden Oran, şeker pancarı ve pancar şekeri üretiminin, ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Şeker pancarı sanayinin yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yarattığını kaydeden Oran, “AKP’nin çıkarmaya hazırlandığı yeni yasa çok uluslu bir-iki firmanın daha çok para kazanması uğruna, pancar çiftçisi, şeker sanayii ve ülke ekonomisine darbe indirdiği gibi milyonlarca insanın sağlığını da tehlikeye atıyor” dedi.
 
“GEÇİMİNİ PANCAR TARIMINA BAĞLAMIŞ MİLYONLAR BÜYÜK DARBE ALACAK”
 
AK Parti’nin düzenlemesinin arkasında ABD merkezli çok uluslu şirket Cargill’in olduğunu iddia eden Oran, “Cargill’in hedefi Ortadoğu’nun doğal şeker pazarını nişasta bazlı şeker pazarına dönüştürmek. Nişasta bazlı şeker lobisinin etkisiyle hazırlanan düzenleme yasalaştığında umudunu ve geçimini pancar tarımına bağlamış milyonlar büyük bir darbe yemiş olacak. Nişasta bazlı şeker için, zaten yıllık 1 milyon ton açık olan mısır yine ABD ve Arjantin’den üstelik GDO denetimi yapılmadan daha fazla ithal edilecek Türkiye kobay ülke olmaya devam edecek. Yani AKP bir kez daha tavrını halktan yana değil, çok uluslu şirketlerden, büyük sermayeden yana koymuş oluyor” dedi.
 
“TÜRK İNSANININ SAĞLIĞI AVRUPALININKİNDEN DAHA MI ÖNEMSİZ?”
 
Birçok hastalığa ve özellikle pankreas kanserine yol açtığı bilinen bu şekerlerin önünün açılmasının halk sağlığı açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Oran, iktidara seslenerek şöyle devam etti:
“Tasarıda, nişasta bazlı şekerler, ‘diğer şekerler’ gibi belirsiz bir kavram ile tanımlanıyor. Bu da AKP’nin işlediği suçu kamuoyunun algısından kaçırma niyetini ele veriyor. Türkiye’de nişasta bazlı şeker kullanımı, zaten halk sağlığını tehdit edecek kadar yüksek boyutlarda bulunuyor. Avrupa’da ciddi kotalar uygulanan nişasta bazlı şekerin kullanımı yüzde 1’ler dolayında. Ey AKP, Türk insanının sağlığı Avrupalınınkinden daha mı önemsiz? Ey AKP, nişasta bazlı şeker lobisinin etkisiyle hazırladığın bu düzenleme, çok uluslu firmanın Türkiye ve Ortadoğu pazarında karını katlarken ülkemizdeki şeker pancarı ve şeker sektörlerindeki milyonlarca insanımızı zor durumda bırakacak, onların kazancını ve hatta işini elinden alacak. Aynı zamanda milyonlarca insanımız, on yıllar sürecek sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacak. Ey AKP, bu yaptığın vatana ihanettir. Son 10 yılda yaptığının bir kez olsun tersini yap da çok uluslu şirketler yerine, kendi halkının yanında yer al. En kısa sürede yanlıştan dön ve bu düzenlemeden vazgeç.”








http://sozcu.com.tr/

Ekleme Tarihi
22.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: NBŞ ,pancar,Umut Oran
Link: CHP’li Oran'dan NBŞ düzenlemesine tepki.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız