Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB'dan fındık üreticilerine 30 Nisan uyarısı


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, fındık üreticilerinin, 2012 yılı ürünü alan bazlı gelir destekleri için en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai saati bitimine kadar başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.


ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üreticilerinin, 2012 yılı ürünü alan bazlı gelir destekleri için en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai saati bitimine kadar başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın, tarım sektöründe, ihracatta daima ön planda yer alan ürünlerden biri olduğunu, fındıkta Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşıladığını belirtti. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde 2 milyon nüfusun geçim kaynağı olan fındıkta, 2011-2012 sezonunda yaklaşık 217 bin ton iç fındık ihracatı yapıldığını, karşılığında 1.6 milyar dolar gelir elde edildiğini vurgulayan Bayraktar, "Üreticimiz verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdileri kullanmaktadır. Ülkemizde özellikle mazot, gübre gibi girdilerin fiyatı oldukça yüksektir. Buna fındık toplama işçilik maliyetlerinin de eklenmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Ürünün yüksek olan üretim maliyetlerinin altında satılması zor durumda olan üreticimizin daha da mağdur olmasına neden olur" dedi.

Fındık üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla 2009 yılının Haziran ayında açıklanan fındık stratejisi kapsamında; fındığın taban arazilerden sökülmesi, daha ziyade yamaç arazilerde üretimin desteklenmesi amacıyla fındık üreticilerine dekara 150 TL desteğin, prim olarak ödenmeye başlandığını söyleyen Bayraktar, "Üretim maliyetlerini aşağıya çeken ve 3 yıldır uygulanan alan bazlı destekler 2011'de sona ermiş, 3 yıllık dönemde fındık üreticilerine toplam 1,8 milyar TL ödeme yapılmıştır. Strateji çerçevesinde fındık üreticisinin desteklenmesi üreticinin mağduriyetini önlemiştir" ifadelerini kullandı.

"Alan bazlı desteğin 3 yıl daha uzatılması, üreticimize rahat bir nefes aldırdı"

Kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliği, ihracatta önem arz eden fiyat istikrarı ve maliyetlerin azaltılması için uygulanan, fındık üreticilerinin yaklaşık yüzde 84'ünün faydalandığı alan bazlı desteklerin devam kararı alınmasının, fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğu yeri koruyabilmesi ve dış dünyada kaliteli Türk fındığı imajının zedelenmemesi açısından önem arz ettiğini belirten Bayraktar, "Birliğimizin girişim ve gayretleriyle fındıkta alan bazlı desteğin 3 yıl daha uzatılması, üreticimize rahat bir nefes aldırdı" dedi.
Bayraktar, fındık yetiştiriciliği yapan fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere dekar başına 2012 yılı ürünü için 150 TL, 2013 yılı ürünü için 160 TL, 2014 yılı ürünü için 170 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacağını hatırlattı. Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

"Fındık üreticilerimizin 2012 yılına ait alan bazlı destek ödemesinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıt yaptırmaları, ÇKS kaydı bulunanların da kayıtlarını güncellemeleri şart.
2012 yılı ürünü alan bazlı gelir destekleri için en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai bitimine kadar başvurularını da yapmaları gerekiyor."

Telafi edici ödeme başvuruları da 30 Nisan'da sona eriyor

Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararın 1'inci maddesinde belirtilen il ve ilçelerdeki, birinci sınıf, ikinci sınıf ve yüzde 6'dan daha az eğimli üçüncü sınıf tarım arazilerinde ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere de telafi edici ödeme yapılacağını bildiren Bayraktar, 2012-2014 yılları arasında; 2012 yılı için başvuranlara, ilk yıl için dekara 300 TL, ikinci ve üçüncü yıllarda ise her bir yıl için 150 TL olmak üzere üç yılda toplam 600 TL, 2013 yılı için başvuranlara, ilk yıl için 300 TL, ikinci yıl için 150 TL olmak üzere iki yılda toplam 450 TL telafi edici ödemesinin yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Bu bağlamda fındık üreticilerinin 2012 yılına ait Telafi Edici Ödemeden faydalanabilmeleri için 31 Aralık 2012 tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları (ÇKS) veya kayıtlarını güncellemeleri, Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıt yaptırmaları şartıyla; 2012 yılı için ‘Telafi Edici Ödeme' için başvurularını en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai bitimine kadar yapmaları gerektiğinin söyleyen Bayraktar, üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için başvurularını bir an önce yapmalarında fayda bulunduğuna dikkati çekti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: TZOB, fındık, üreticilerine 30 Nisan uyarısı
Link: TZOB'dan fındık üreticilerine 30 Nisan uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız