Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KRALİYET AİLESİ BU KİRAZA BAYILIYOR
 
 

Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu Akşehir yöresinde yetişen iriliği, aroması ve dünyaya satılmasıyla bilinen Akşehir kirazını Dünya’ya tanıtacaklarını söyledi.



Dünyada tüketilen en cazip meyler arasında gösterilen Akşehir Kirazı’nın markalaştırılarak değerinin artırılması için çabalar sürüyor. Türkiye Dünya Kiraz üretimi sıralamasından birinci olmasına karşın pazarlama konusunda istenilen seviyede değil. Yörede ortalama 500 – 700 bin ton dolayında üretimi gerçekleştirilen kirazın Dünya’ya pazarlanması için ise çiçeklenme döneminde festivallerin yapılması istendi. Konuyla ilgili olarak Ak Parti Konya Milletvekili Operatör Doktor Mustafa Baloğlu, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ve üreticilerle konunun değişik boyutlarını konuştuk.

DAHA ÇOK İHRAÇALA ÜRETİCİYE DAHA ÇOK KAZANÇ…

Baloğlu Akşehir Postası’na yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:

“Ziraat literatüründe Ziraat 900 olarak bilinen halkımızın ise Napolyon kirazı olarak bildiği kirazın 2006 yılında coğrafi tescili sağlanarak şuanda "Akşehir Kirazı" olarak tescil edildi. Artık Napolyon yada Ziraat 900 olarak değil "Akşehir Kirazı" olarak tüm dünyada biliniyor. Tabi kiraz gerçekten şuanda dünyada en çok cazip olan meyvelerden bir tanesi ve Türkiye dünya kiraz üretiminde 1. sırada yer almakta. Amerika Birleşik Devletleri ve İran İslam Cumhuriyeti Devletleri 2. ve 3 . sırayı paylaşıyor. Kiraz üretim alanlarında büyüklüğü açısından da şuanda dünyada 1.sırada. Fakat ihracata geldiğimiz zaman 3. yada 5 . sırada ihracatta kiraz. Tabi kiraz denince Türkiye'nin yaklaşık yıllık sürekli artan bir kiraz üretim potansiyeli var. En son 2011 yılındaki kiraz üretiminin 435 bin ton kiraz üretimi var. Ve bunun 600-700 bin tona çıkacağı düşünülüyor. Ve ihracat payında 500-600 milyon dolar gibi gittikçe büyüyen bir rakamı kapsıyor. Dolayısı ile kiraz önemini her geçen gün artırıyor. Tabi bu bahsettiğim Türkiye'de üretilen kirazın özellikle ihracata giden bölümünün büyük bir kısmı Akşehir'de üretiliyor. Akşehir Kirazının kendine has özellikleri var ve bunlardan bir tanesi büyüklüğü. Kirazın 9-13 milim arasında olması kalibresinin yani büyüklüğünün 26 milim olması ve özellikle aromasının göl ve dağ havasının verdiği o mikro klimanın etkisiyle eşsiz bir aroması var.

KRALİYET AİLESİ BU KİRAZA BAYILIYOR
 
Dolayısı ile dünyada en çok tercih edilen kiraz durumunda şu an Akşehir'de üretilen Akşehir Kirazı. Ve bu kiraz her yıl seçkin ülkelerin ve seçkin ailelerin sofralarını süslüyor.Ve bunlardan bir tanesi de İngiltere Kraliyet Ailesi.Burada ihracatçıların özellikle İngiliz Kraliyet ailesi için özel kiraz portföyü hazırlayarak onların yemeleri veya tatmaları için sunuyorlar.Tabi kirazın sadece ülkemiz için önemli değil, Akşehir ve bölgemiz için önemli değil. Esas kirazın önem arz ettiği ülke Japonya. Japonya'da biliyorsunuz kiraz çiçek açtığı zaman onlar bunu bir bayram olarak kutluyorlar.Bu bayramın adı " Samura" bayramı ve özellikle bu bölgede bizim turizm ile ilgili Japonların kiraz çiçeklerinin yoğunluğu döneminde, çünkü Japonya gibi çiçekler sadece kiraz ağacı çiçekleri .Onlar kiraz ağacı olarak tabi meyve vermiyor.Ama burada meyve veren bir çiçek. Japonya'da 700 yılından beri bu kiraz çiçeği bayramı kutlanıyor ve bu onlar için kutsal bir bayram. Bunun da sebebi insanların fani olduğunu hatırlatıyor ve o gün geldiğinde bütün Japonlar çiçek açmış pembe beyaz kiraz çiçeklerin altında bayram havasında kutluyorlar. Turizm açısından önemli dünyanın en büyük kiraz üretilmesi ve büyük kiraz ihracatçısı ülkede Japon'larında ilgisi varken mutlaka değerlendirilmesi lazım.Akşehir bu konuda geçmişte çalışmalar yaptı ve bundan sonrada çalışmaya devam edecek.
Tabi kirazın sadece ziraat yada tescil alanında veya işte marka değeri anlamında, ihracat değeri anlamında konuştuk. Kiraz aynı zamanda Kur'an-ı Kerim de geçen bir cennet meyvesi. Böyle bir önemi var. Bununla birlikte kanı sulandırıcı özelliği, kalp, böbrek, kanın pıhtılaşmaması,yağ oranının yüksek olduğu hastalıkların tedavisi kiraz için önemli bir şifa kaynağı.Aynı zamanda kiraz sapının idrar söktürücü etkisi var.Ne mutlu ki Nasreddin Hocanın memleketinde onun manevi adına yakışır bir kiraz üretiliyor. Ve bu kirazı onun torunları Akşehir Kirazı olarak tescil etti, ve dünyada Akşehir Kirazı olarak konuşuluyor.
Türkiye'de 435 bin ton kiraz üretilmiş. Bunun %8 - %10’u oranında Akşehir’den sağlanıyor. 500 milyon dolarlık bir ihracat katma değeri var. Dolayısı ile yani yaklaşık olarak 30-40 milyon dolar belki 50 milyon dolarlık ekonomik Akşehir ekonomisi oluşuyor.


DEVLET KİRAZ İHRAÇ ETMEZ
 
Devlet tarafından kirazın ihraç edilmesi toplanması yani bir Fiskobirlik gibi mümkün değil. Artık devlet böyle bir şey böyle bir oluşum yapmıyor. Ama kirazın artan bir önemi var. Tarım Bakanlığımız tarım üreticilerinin kendi aralarında bir örgütlenme yapıyorlar. Kirazın üretiminden pazarlanmasına üreticimiz sorunlarla karşılaşıyor. Bu sorunların çözülmesi adına, daha nitelikli ve değerli ürün üretmek adına çiftçimizin mutlaka bilinçlendirilmesi, zaten kirazın aromasının organik olması. Kirazın yükselen değer olmasının ana sebebi bu. Devletimizin ihraç etmesi mümkün değil ama yapılacak oluşumlara destek vermesi daha da artan önemini fark ederek üreticilerin birlik olması, üretimin standartlaşması gerekiyor. Biz Tarım Bakanlığı yetkileri ile defalarca görüşüyoruz. İnşallah bundan sonra üretimin her aşamasında devlet eliyle ürün üretilmesi ve bu ürünün daha uygun şartlarda yüksek fiyatlara pazarlanması niçin çalışıyoruz”

OĞUL: KİRAZI İŞLEYECEK DAHA ÇOK TESİS LAZIM”
 
Akşehir Belediye Başkanı Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, kirazın tanıtımı için belediye tarafından yapılan faaliyetlerle bölgede kirazı işleyecek tesisler hakkında bilgi verdi.
Oğul yaptığı açıklamada:
“Akşehir Belediyesi olarak Akşehir kirazını tanıtma ve ihraç fazlasını değerlendirmek Akşehir Kirazı’ndan farklı ürünler elde edebilmek için geçen yıl birincisini düzenlediğimiz Akşehir Kiraz Festivali’nin bu yıl ikincisini düzenleyeceğiz. Burada çiftçiyi desteklemek için bir kiraz yarışması yapıyoruz. Akşehir Kirazı özelliklerinden dolayı öne çıkıyor. En büyük özelliklerinden birisi iri olmasıdır. Geçen sene birinci olan kirazın çapı 38 milimetredir. Biz buradaki kirazın büyük bir bölümünü yüzde 90’lık bir bölümün ihraç ediyoruz. Bu kirazın daha iyi pazarlanması ve daha iyi ihraç edilebilmesi için buradaki kiraz satın alınıyor, başka hallere gidiyor, başka yerlerde şoklanıp saklanıyor. Akşehir’de şoklama tesislerin azlığı sıkıntı oluyor. İnşallah bu şoklama tesislerinin sayısı Akşehir’de çoğalırsa Akşehir kirazı daha iyi değerlendirilecektir. İhraç fazlası kirazların değerlendirilmesi içinde de çalışmalarımız sürüyor. Geçen yıl kiraz şurubu çikolata ile kaplanan kiraz, kirazlı helva gibi ürünler elde ederek kirazın daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağız” dedi.

ÜRETİCİ ÜRETTİĞİ KİRAZIN DEĞERİNİ İSTİYOR
 
Üretici Atakent Mahalle Muhtarı Mustafa Durmaz ise, gazetemize yaptığı açıklamada “Hava bu yıl iyi gittiğinden dolayı bu yıl çiçeklenme dönemi erken geldi. Daha önceki yıllara göre bu yıl çiçek açım dönemi 15 gün erken geldi. İnşallah bu yıl kirazların iyi olacağını umuyoruz. Çiçek dönemi de iyi, polenleme dönemi de iyi oldu. Burada satışta kiraz pazarının iyi olmasını umuyoruz. Buraya daha fazla ihracatçının gelemsini bekliyoruz. Öyle olursa köylü kazanır. İhracatçının kirazın değerini vermesini istiyoruz. Kiraz üretimi fazla olduğunda fiyatları düşürüyorlar. Bir de Japonya’da Sakura bayramı oluyormuş biz de kiraz çiçek açtığı dönemlerde öyle bir bayram olmasını istiyoruz. Böyle bir şey tanıtımda daha etkin olur. İhraç ettiğimiz kirazları İngiltereli futbolcu David Beckham yiyormuş, Tabi oralara gittiğine göre bu kirazın daha iyi para etmesini istiyoruz. Kirazın bakımı zor fakat değerinin altında gidiyor kiraz” şeklinde konuştu.










http://www.aksehirpostasi.com/

Ekleme Tarihi
22.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kraliyet Ailesi Bu Kiraza Bayılıyor,akşehir kirazı
Link: Kraliyet Ailesi Bu Kiraza Bayılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız