Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Un üreticileri dış piyasada rekabet gücünü kaybediyor


Devletin makarnacılara 20 dolar ihracat desteği verdiğini belirten Can Un Başkanı Ayhan Kılıç, "Bize destek verilse Afrika'ya un satarız" diye konuştu.



GAZİANTEP - Gaziantep'te bulunan Can Un Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kılıç, maliyetler nedeniyle un üreticilerinin dış piyasada rekabet edecek güçlerinin kalmadığını söyledi. Dış piyasada rekabet gücünü kaybeden un üreticilerinin, iç piyasada adeta gırtlak gırtlağa geldiğini dile getiren Kılıç, "Firmalar adeta birbirinin boğazına yapışmış, birbirini yok etmeye çalışıyor" dedi.

Kılıç sorunun aşılması için devletin un ihracatçısına ivedilikle destek vermesi gerektiğini belirterek, "Devlet makarnacılara ihracat yaptıkları zaman 20 dolar destek veriyor. Önceden un sektörü desteklenirdi. Ton başına 100 dolar destek verilirdi. Bu daha sonra 50 dolara düşürüldü ve zaman içerisinde de kaldırıldı. Un üreticileri çalışamaz hale geldi. Bize destek verilse Afrika'ya da, Avrupa'ya da un satarız. Diğer ülkeler bizimle başa çıkamaz. Eğer devletimiz un ihracatının artmasını istiyorsa unculara destek olması lazım. Hem tarım ülkesiyiz, hem ürün satamıyoruz. İç piyasada ise, talebin çok çok üzerinde üretim kapasitesine sahibiz. Üretici de bir şekilde ürettiğini satması lazım. Mardin Kızıltepe'de iki firma kapandı, çoğu firma da zor durumda. Firmalar pazar bulamıyor. Böyle devam ederse firmalar tek tek kapanacak. Dünya borsasında unun fiyatı çok düşük, Türkiye'de çok pahalı. Mazot fiyatları dünyada çok düşük, Türkiye'de çok pahalı. Bu yüzden ne biz, ne de çiftçilerimiz dünya ile rekabet edemiyor" diye konuştu.

Halep'te 3'üncü yatırım yolda

Firmalarının yeni yatırımlarla birlikte 80 tonluk günlük un üretim kapasitesini 250 tona çıkardığını aktaran Kılıç, "Yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bunun yanı sıra 1, 2 ve 5 kiloluk paket un üretimine girdik. Şu anda da market raflarında yerimizi almaya hazırlanıyoruz. Avrupa'ya da ihracata başladık. Yıllık ciromuz 2012'de 30 milyon olarak gerçekleşti, yıl sonunda da 50 milyon liraya ulaşmayı hedefliyoruz. Kapasite ve güç bakımından da Gaziantep'te ilk 5'in içerisindeyiz. Yakında zamanda eksiğimiz olan baklavalık ve mantılık un üretimine de başlayacağız" dedi. Suriye'de irmik ve un fabrikaları olduğunu anlatan Kılıç, "Halep'teki bu tesisler günlük 30 ton irmik, 50 ton un üretim kapasitesine sahip. Bir yıl önce gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlara yeni bir yatırım olarak da PVC üretim tesisi kuruyoruz. Yakın zamanda da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Suriye'deki sorunlardan dolayı bazen arkadaşlarımız bana 'korkmuyor musun?' diye soruyor. Ben de onlara zaten kazanmak risk işi değil mi, diyorum. Bunun haricinde zaten Suriye benim ikinci vatanım gibi. Halep'in yüzde 70'i muhaliflerin elinde. Üretimde hiçbir aksama yok. Aksama olursa insanlar ne yiyecekler. Bu nedenle belki bildiklerinden belki bilmediklerinden fabrikaya zarar veremiyorlar. Çünkü burada üretilen gıdalar bir şekilde kendilerine de gidiyor."
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Un üreticileri dış piyasada rekabet gücünü kaybediyor
Link: Un üreticileri dış piyasada rekabet gücünü kaybediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız