Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Niğde 

Niğde'de elma bahçesi 200 bin dekara ulaştı
 
 
 
NİĞDE - Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, bölgede elmacılığın son yıllarda ciddi bir gelişim gösterdiğini ve bahçe sayısının arttığını söyledi.

İl genelinde yaklaşık 200 bin dekar alanda yarı bodur ve tam bodur elma bahçelerinde üretim yapıldığını belirten Türkmen, geleneksel bahçe kurma alışkanlığının yerini yeni ve modern "anahtar teslimi" olarak adlandırılan uygulamaya bıraktığını ifade etti.

Elma bahçesi için sertifikalı fidan temini, dikimi, damla sulama sistemi kurulması, çevre tel örgüsü, gübreleme, ilaçlama gibi işlemlerin yapılması gerektiğini hatırlatan Türkmen, şunları kaydetti: "Ekonomik durumu iyi olan çiftçilerimiz, yeni elma bahçesi kurmak, yaşlanan bahçelerinin gençleştirilmesi için son zamanlarda 'anahtar teslimi' diye adlandırdığımız yönteme ilgi göstermeye başladı.

Bu tercihte profosyonel bir ekibin tüm çalışmaları bilimsel yöntemlerle yürütmesi etkili oluyor. Ekibin eleman donanımları, alet ve makineleri çok iyi. Dolayısıyla yatırımcı, işçi bulma ve fidan temini konusunda sıkıntıyla karşılaşmıyor, gübre alet ekipman mazot ve teknik eleman bulmak için arayış içerisine girmiyor. Toprak hazırlama, fidanların mesafelerini ayarlama, çukur açma, fidanların dikimi gibi işlemler hazır bir ekip tarafından yürütülüyor. Firmanın ayrıca danışmanlık hizmeti veren teknik elemanları mevcut. Dolayısıyla çiftçi, günümüzde işçi bulma sıkıntısı yaşadığı için bu işlerle uğraşmak istemiyor. Bu sistemle kendini daha güvende hissediyor. Fidanın tutmama ihtimali ya da bahçedeki kayıp oranı yok denecek kadar az." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Niğde, elma bahçesi
Link: Niğde'de elma bahçesi 200 bin dekara ulaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız