Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
“Türkiye, Rusya süt ürünleri pazarını Avrupalılardan alacak” 

“Türkiye, Rusya süt ürünleri pazarını Avrupalılardan alacak” 
 
 
 
MOSKOVA - Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, Rusya süt ürünleri pazarında Avrupalıların yerini Türkiye’nin alabileceğini söyledi.

Interfax’a özel açıklamada bulunan Dankvert, “Avrupa Birliği ülkelerinde hayvan ürünleri, süt ve süt ürünleri ithalatına bir kısım denetim ve sınırlamalar getirildi. Burada oluşan alanı Türkiye’nin doldurma şansı var.” dedi.

Antalya’da hafta sonunda gerçekleşen Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısında tarım ürünleri ticareti ile ilgili konuyu masaya yatırdıklarına değinen Dankvert, “Rusya ve Türkiye arasında tarım ve gıda alanında ticaretin geliştirilmesi kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

Dankvert, Türk şirketleri, özellikle de süt ve peynir üreticilerinin Gümrük Birliği şartlarını yerine getirmesi durumunda, Rosselhoznadzor’un da gerekli sertikasyon izinlerini vereceğini söyledi.

Türk makamları da Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptıkları açıklamada 20’ye yakın Türk şirketin Rusya pazarına girmek için başvuruda bulunduğunu, öncelikle Avrupa Birliği’ne ihracat izinleri olan şirketler olmak üzere diğerlerine de incelemelerin yapılmasının ardından izinlerin çıkacağını belirtti. Türkiye, Sovyetler Birliği döneminde kalma yasak nedeni ile Rusya’ya süt ve süt ürünleri ihracatı yapamıyordu.

Türkiye beyaz et ve yumurta olmak üzere Rusya’ya tarım ürünleri ihracatını genişletmek istiyor.

Dankvert 2012’de ilk kez Rusya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatın 1,970 milyar dolarla rekor kırdığı, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının ise 1,340 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.

Türk yetkililere göre, süt ürünlerinin yanı sıra su ürünleri ihracatına gelen izinlerle birlikte Rusya’ya gıda ürünleri ihracatı 2013’te 1,5 milyar doları aşabilir. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türkiye, Rusya süt ürünleri
Link: 'Türkiye, Rusya süt ürünleri pazarını Avrupalılardan alacak'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız