Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Araban Ovası’nda Süne Zararlısına Karşı Biyolojik Mücadele, faydalı böcek 

ARABAN OVASI’NDA SÜNE ZARARLISINA KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELE


GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerince, Araban Ovası’nda 100 bin dönüm buğday, 40 bin dönüm arpa ekili alanda süne zararlısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı.


Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, “Süne, hububatın en önemli zararlısıdır. Hububatın başaklanmasından sonraki süt olum döneminde danelerin özünü emerek protein yapısını parçalamak sureti ile teknolojik özelliğini bozarak, unluk özelliğini tamamen yitirir. Zirai mücadelede kullanılan kimyasal ilaçlar çevreye ve doğal dengeye zarar vermekte insan ve hayvan sağılığını tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için kimyasal mücadeleye alternatif olan mücadele metotları kullanılmalıdır" dedi.

Yılmaz, bunlar içerisinde en önemlisinin biyolojik mücadele olduğunu, biyolojik mücadelenin bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılması olduğunu belirterek, "Diğer bir ifadeyle biyolojik mücadele tarım alanlarındaki zararlıları baskı altına alarak, onları ekonomik zarar seviyesinin altında tutmak için, zararlıların doğal düşmanlarından yararlanılarak gerçekleştirilen zirai mücadele faaliyetidir" diye konuştu.

Bu kapsamda Araban İlçesinde sünede biyolojik mücadeleye 2005 yılında başlandığını ve mücadeleye halen devam edildiğini kaydeden Yılmaz şöyle devam etti:
 
"2012 yılına gelindiğinde Araban İlçesinde Faydalı Böcek oranı yüzde 30-40’lara ulaştığı gözlenmiştir. Bu nedenle 2013 yılında Biyolojik Mücadele açısından Araban İlçesinin önemi daha da artmış oldu. Gaziantep İlinde süne zararlısına karşı biyolojik mücadele ilk olarak İslahiye ilçesinde 2001 yılında başlatılmıştır. Aynı havzada bulunan Nurdağı ilçesinde de 2004 yılında yapılan çalışmalar olumlu sonuç vermiştir. Böylece İslahiye ve Nurdağı İlçeleri 2004 yılından itibaren hububat alanlarında biyolojik mücadele başarılı olmuş ve kimyasal mücadele dışı bırakılmıştır. Laboratuvar koşullarında üretilen faydalı böcekler ilimiz hububat alanlarında belirlenen alanlara yıllar itibari ile salımı yapılmıştır. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana 4 Milyon 674 bin adet faydalı böcek doğaya bırakılmıştır. 2013 yılında Araban, İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hububat alanlarına yaklaşık 2 Milyon adet faydalı böcek bırakılması planlanmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin il ve ilçe Müdürlüklerinin bilgisi dışında hububat alanlarında ilaçlama yapmamaları büyük önem arz etmektedir.” 

Ekleme Tarihi
23.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Araban Ovası, Süne Zararlısına Karşı Biyolojik Mücadele
Link: Araban Ovası’nda Süne Zararlısına Karşı Biyolojik Mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız