Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
GDO tartışması Çorumlu çeltikçiyi etkilemedi


Türkiye pirinç ihtiyacının yüzde 7'sini karşılayan Çorumlu çeltik üreticileri, GDO'lu pirinç tartışmalarına rağmen satışlarını hız kesmeden sürdürüyor.


ÇORUM - Türkiye pirinç ihtiyacının yüzde 7'sini karşılayan Çorumlu çeltik üreticileri, GDO'lu pirinç tartışmalarına rağmen satışlarını hız kesmeden sürdürüyor.
Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili tartışmalar devam ederken, Çorumlu çeltik üreticileri ürün satışından memnun.
Türkiye pirinç üretiminin yüzde 7'sinin yapıldığı Çorum'da, yaklaşık 6 bin 500 hektarlık alanda yıllık 61 bin 507 ton pirinç üretimi gerçekleştiriliyor. Yörede en fazla üretim, 2 bin 123 hektarlık alanda, yıllık yaklaşık 21 bin ton ile Osmancık ilçesinde gerçekleştiriliyor. Bunu bin 556 hektarlık alanda 15 bin 155 tonluk üretim ile Kargı, 791 hektarlık alanda 7 bin 657 tonluk üretim ile İskilip izliyor. Yöredeki yoğun prinç üretimi Çorum'un bu alanda ülke genelinde söz sahibi olmasına katkı sağlıyor.
Uzun yıllardan beri çeltik ekiminin yapıldığı bölgede, 2002 yılında 40 bin 573 ton olan pirinç üretimi, 2012 yılı itibarıyla 51 bin 507 tona çıktı.

-Üreticiler rahat-

Türkiye'nin birçok üretim noktasında ekimi yapılan "Osmancık-97" türünün "başkenti" niteliğindeki Osmancık'ta üreticiler, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili tartışmalara aldırış etmeden, satışlara devam ediyor.
Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 firmanın Amerika'dan ithal ettiği pirinçte GDO bulunmasıyla başlayan sürecin, tüm dikkatleri bir anda pirince yönelttiğini söyledi.
Vatandaşların pirinçle ilgili spekülasyonları dikkate almaması gerektiğini ifade eden Çalışkan, "Osmancık-97 pirinci kalitesinden hiçbir zaman ödün vermemiştir. Fabrikalar aynı fiyat ve kalitede üretim yapmaya devam etmektedir. GDO tartışmalarından sonra toptan ya da perakende satış fiyatlarında hiçbir değişiklik olmamıştır. Sezon başından beri bir fiyat farkı olmadı, bugünden sonra da fiyat artışı olmayacak" dedi.
GDO'lu pirinç tartışmalarından sonra yerli pirince ilginin arttığını dile getiren Çalışkan, "Bölgemizin tescilli markası olan, aroması ve lezzetiyle Türkiye'deki üretim sahasının yüzde 80'inde ekilen 'Osmancık-97' pirinci, aynı kalite ve fiyatıyla en çok tercih edilen ürün olmayı sürdürüyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile Osmancık pirincini tüketebilir. Osmancık pirinci hem kaliteli hem ekonomiktir. Fiyatı da sezon sonuna kadar artmayacaktır" diye konuştu.
İlçede pirinç üretimi gerçekleştiren üreticilerden Erkan Çıplak da "Osmancık-97" pirincinin sezon başında kilogramı 2 liradan satışa sunulduğunu, sezon sonuna kadar fiyatlarda herhangi bir artış öngörülmediğini kaydetti.









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
23.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: GDO tartışması Çorumlu çeltikçiyi etkilemedi
Link: GDO tartışması Çorumlu çeltikçiyi etkilemedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız