Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Terminatör Böcekler Görev Başında  

- TERMİNATÖR BÖCEKLER GÖREV BAŞINDA 
- BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, TERMİNATÖR BÖCEKLER KULLANARAK ORMANLARA ZARAR VEREN HAŞERELERE SAVAŞ AÇTI 
- ORMANLARA YANGINLARDAN 5 KAT DAHA FAZLA ZARAR VEREN BÖCEKLERE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLATILDI

 
 
 
 

BURSA (İHA) - Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, terminatör böcekler kullanarak ormanlara yangınlardan 5 kat daha fazla zarar veren haşerelere karşı savaş açtı.

Ekolojik dengeye zarar veren kimyevi ilaçların yerini artık biyolojik mücadele aldı. Ağaçlara zarar veren canlılarla yapılan mücadele, gelinen hassas noktayı gözler önüne serdi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce 2013 yılında üretilen Çam kese böceği avcısı 'calosoma sycophanta’lar göreve başladı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde 2007 yılında kurulan, bu güne kadar 80 bin adede yakın avcı böcek üretilen Böcek Üretim Laboratuarı dikkatleri üzerine çekiyor. Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bilim adamlarınca “dumansız yangın” olarak adlandırılan ve ormanlara yangınlardan en az 5 kat daha fazla zarar veren böceklere karşı mücadele başlattıklarını anlattı.
 
Coşkun, yapılan kimyevi, mekanik, biyoteknik ve biyolojik mücadeleden bahsederek, “Biyolojik mücadele, tabiata en uygun, çevreye zarar vermeyen mücadeledir. Tabiatta bir düzen ve ahenk var. Biz orman mühendisleri tabiattaki bu düzenin, bu sistemin sırlarını çözerek, ona uygun şekilde, zarar veren böceklerle mücadele ediyoruz” dedi.
Bölge Müdürü Coşkun, laboratuarda iki tür avcı böcek ürettiklerini anlatarak, “Her yıl bir önceki yıldan daha fazla sayıda böcek üreterek ormanlara bırakıyoruz. 2013 yılında kızılçam, karaçam gibi ibreli ağaçlara zarar veren çam kese böceğine karşı 20 bin adet avcı böcek calosoma sycophanta üreteceğiz. 2013 yılında çam kese böceği ile mücadele için 3 bin 470 adet böcek üretimine başlandı. Şu ana kadar 20 bin adet avcı böcek yumurtası alındı. Bunlardan 8 bin böcek tırtılı ormana bırakılacak duruma geldi” diye konuştu.
Bu tırtıllardan yeterli boya ulaşan 3 bin adet terminatör böcek, Bursa Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanı içerisinde bulunan İnkaya Mahallesi üstü, Uludağ yolu kısmındaki karaçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda toprak altına yerleştirildi.

Ekleme Tarihi
24.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Terminatör Böcekler Görev Başında
Link: Terminatör Böcekler Görev Başında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız