Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

MHP'li Yalçın, Başbakan Erdoğan'a üzüm yetiştiricilerin sorunlarını sordu
 
 

ANKARA (CİHAN)- Milliyetçi Hareket Partisi MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, İslahiye ve Gaziantep yöresindeki üzüm yetiştiricilerinin sorunları için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 2 soru önergesi verdi.


Yalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in cevaplaması istemiyle verdiği önergesinde, "İslahiye üzümlerinin teşvik kapsamına alınması düşünülmekte midir? Gaziantepli üreticilerin prim kesintileriyle ilgili yasal haklarından yararlanmalarını geciktiren yetkili ve sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır?” sorularını yöneltti.

MHP’li Yalçın, “Başta İslahiye olmak üzere Gaziantep yöresindeki üzüm yetiştiricilerinin sorunları hakkında TBMM Başkanlığına 2 soru önergesi verdi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Yalçın, ilk önergesinde Gaziantep yöresinde üzümcülüğün teşvik alamadığını, bu yüzden de İslahiye’nin kaliteli sofralık üzümlerine ihracatçıların doğrudan ilgi göstermediğini belirtti. Gaziantep’e bağlı İslahiye ilçesindeki üzüm yetiştiricileri, Türkiye'nin sofralık üzüm ihtiyacının önemli kısmını karşılamakta ve üretilen üzümlerin birçok ülkeye ihraç edildiğini aktaran Yalçın, İslahiye üzümünün son yıllarda büyük bir kalite artışı kaydetmesine rağmen, hak ettiği değeri kazanamadığını savundu. Yöre üzümcülüğü teşvik alamadığı için ihracatçıların doğrudan ilgi göstermediğini ve yetiştirilen üzümlerin komisyoncular tarafından değerinin altında satın alındığını öne süren Yalçın, böylece İslahiyeli üzüm yetiştiricilerinin komisyoncuların insafına bırakıldığını, üzüm üreticilerinin ancak masraflarını kurtarabildiğini ileri sürdü.

Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Türkiye’nin en kaliteli sofralık üzümlerini yetiştiren İslahiye’de üzümcülüğe Bakanlığınızca bugüne kadar hangi gerekçelerle ilgi gösterilmemiştir? İslahiye üzümlerinin teşvik kapsamına alınması düşünülmekte midir? Yöredeki üzüm yetiştiricilerini aracı ve komisyoncuların istismarından kurtaracak hangi tedbirler öngörülmektedir?”

Semih Yalçın’ın Gaziantep yöresi üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili ikinci önergesi ise prim kesintilerinin hizmetlerine sayılması hakkında oldu. Gaziantep ve Kilis şarap fabrikaları faaliyette iken, yörede bu fabrikalara ürün veren çiftçilerden yıllarca Bağ-Kur prim kesintisi yapıldığını, adı geçen fabrikaların kapanması üzerine de yöredeki üzüm üreticilerinin kesintilerin yapıldığı tarihlerdeki hizmetlerini saydırmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunduğunu kaydetti. Yalçın, “Ancak ilgili kurumca müracaat sahiplerinden belge istenmiştir. Üreticiler, prim kesintilerini gösteren belgelerden yararlanmak için Tekel Genel Müdürlüğü ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunmuştur. Hak sahibi üreticiler tarafından yapılan başvurulara, Gaziantep ve Kilis Şarap fabrikalarıyla ilgili arşivlerin, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde eleman sıkıntısı olduğu için açılamadığı cevabı verilmiştir. Başta İslahiye olmak üzere Gaziantep yöresindeki üzüm üreticileri, devletin ilgisizliği ve yetkililerin ihmali yüzünden yıllarca verdikleri emeğin boşa gittiği endişesi içindedir. Üreticiler, vaktiyle gelirlerinden kesilen primlerden yararlanamadıkları için mağdur duruma düşmüşlerdir.” ifadelerine yer verdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SORDU

Yalçın’ın, hak sahibi üzüm yetiştiricilerinin prim kesintilerinin akıbeti ve belgelendirilmesi hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği sorular ise şu şekilde: “Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü nezdinde bulunan Tekel Genel Müdürlüğü’ne ait arşiv evrakından, prim kesintilerini belgelemek isteyen hak sahiplerinin yararlanması için alınmış bir karar var mıdır? Gaziantepli üzüm üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve gelirlerinden yapılan prim kesintilerinin hizmetlerine sayılabilmesi için tedbir alınması düşünülmekte midir? Gaziantepli üreticilerin prim kesintileriyle ilgili yasal haklarından yararlanmalarını geciktiren yetkili ve sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır?”
CİHAN

Ekleme Tarihi
28.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: üzüm
Link: MHP'li Yalçın, üzüm yetiştiricilerin sorunlarını sordu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız