Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Destekleme'de dev vurgun

Şanlıurfa'da yakalanan çetenin, çiftçileri kandırarak düzenledikleri 695 milyon liralık sahte makbuzlarla destekleme parası aldığı belirlendi.


Şanlıurfa ’da tarım ürünü yetiştirilmiş gibi göstererek sahte makbuz hazırlayan ve milyonlarca lira destekleme kredisi alan çete, operasyonla çökertildi. Şebekenin kurduğu fason şirketlerin son dört yıl içinde 695 milyon liralık fatura kestiği tespit edildi. Binlerce çiftçi çete tarafından iş imkânı ya da sigortalı gösterilecekleri vaadiyle kandırıldı. Kandırılan çiftçilere örgüt üyeleri adına kurulan şirketler üzerinden komisyon karşılığı sahte fatura ve makbuz düzenlendiği belirlendi.

Beş kişi tutuklu
 
Şanlıurfa Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri geçen hafta, çiftçilere sattıkları ürünler karşılığı verilen müstahsil makbuzlarının sahtelerini hazırlayan ve bu yolla destekleme kredisi alan bir şebekeyi çökertti. Çete lideri olduğu belirtilen Necmi B. ve Berces K.’nin da aralarında bulunduğu beş kişi tutuklandı. Şebekenin çiftçilere ürettikleri ürünleri sattıkları zaman verilen müstahsil makbuzlarının sahtelerini hazırladığı belirlendi. Maddi durumu iyi olmayan çiftçiler adına hazırlanan sahte makbuzlar farklı illerin ticaret borsalarında tescil ettirildi. Suç örgütü üyeleri, bu makbuzları göstererek çiftçiler adına destekleme kredisi çekti. Çete sadece 2011’de bu yöntemle 20 milyon liralık destekleme ödemesi aldı.
 
Şebekenin yine maddi durumu kötü olan vatandaşların üzerine onlarca şirket açtığı ve müstahsil makbuzlarını bu şirketlerin adına hazırladığı belirtildi. Fason şirketler üzerinden çete üyeleri 2007-20012 yılları arasında 695 milyon 961 bin liralık fatura kesti. Şebekenin bu faturaları kullanarak hazırladığı sahte müstahsil makbuzları ile 2012 yılı içinde de 25 milyon liralık destekleme ödemesi almaya çalıştığı ancak Şanlıurfa Savcılığı’nın müdahalesiyle ödemenin durdurulduğu öğrenildi.

Sistem nasıl işliyor?

Devlet tarafından hububat veya yağlı tohumlu bitkiler gibi bazı tarım ürünlerinin üretimi, çiftçileri teşvik amacıyla destekleniyor. Çiftçinin ürettiği ve ektiği alana göre kredi, prim ve teşvik veriliyor. Çiftçinin bu imkândan faydalanabilmesi için müstahsil makbuzu ibraz etmesi gerekiyor. Çete üyeleri, çiftçileri çeşitli vaatlerle kandırarak müstahsil makbuzları düzenliyor ve her makbuzdan düzenlediği miktara göre komisyon alıyor. Böylece hiç üretilmemiş ürünler üzerinden destekleme parası alınıyor. Çetenin bazı ürünler için komisyon miktarı şöyle: Buğday, arpa için ton başına 5 bin ile 7 bin TL komisyon alınırken, mercimek için 10 bin TL, pamuk için 50 bin -60 bin TL komisyon alınıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Destekleme, dev vurgun, tarım, destek
Link: Destekleme'de dev vurgun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız