Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rakıda düşük vergi için milli içki formülü



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'milli içeceğimiz bira değil ayrandır" çıkışı kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, hükümetin 2007 yılında Avrupa Birliği'nin (AB) yüksek Özel Tüketim Vergisi'nden kaçmak amacıyla rakı için milli içki başvurusu yapması kafaları karıştırdı.



Avrupa Birliği, uyum çalışmaları kapsamında 2007 yılında Türkiye’nin de içkilere, alkol derecesine göre ÖTV uygulamasını istemişti.

Maliye Bakanlığı da, bu çerçevede alkollü içkilerin yeni bir ÖTV rejimine bağlanması için çalışmalara başlamış ancak bu çalışmalarda, yerli içki rakının, yüksek alkol derecesine sahip olması nedeniyle, yeni sistemden olumsuz etkileneceği ortaya çıkmıştı.

UZO ÖRNEK ALINDI

Yapılan incelemelerde, benzer durumla karşı karşıya kalan Yunanlıların ’uzo’sunun, yüksek alkol derecesine rağmen, AB sistemi dışında vergilendirildiği anlaşıldı.

Çünkü, Uzo’ya uygulanan yüzde 50 ÖTV’den kurtulmak için Yunanistan'ın Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurarak Uzo’yu "Milli içki" olarak tescil ettirmiş ve ardından da bu düzenleme ile ilgili AB’nin Yüksek Mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanına başvurmuştu. Söz konusu mahkemenin de bu ülkeyi haklı bulmasının ardından AB’nin Uzo’ya düşük oranlı ÖTV’yi kabul ettiği tespit edilmişti.

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI DEVREYE GİRDİ






Bu nedenle de Maliye Bakanlığı, rakı için de DTÖ tarafından ’Türkiye’nin milli içkisi’ olarak tescili için Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurmuştu.

Fakat yapılan girişimlerden sonuç alınmaması ve 2009 yılında AB'nin bastırmasıyla uyum değişikliği kapsamında diğer ülkeler tarafından milli içki olarak tescil ettirilen viski ve votka gibi ürünlerde ÖTV indirimine gitmiş ancak rakıdaki ÖTV artılmak zorunda kalmıştı.

SON GİRİŞİM GİSDER'DEN

Rakının milli içki olarak kabul edilmesine yönelik son girişim ise Türkiye Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği'nce (GİSDER) tarafından başlatıldı.

GİSDER'in iki yıldır yürüttüğü çalışmalar kapsamında ilk olarak Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 'Türk Rakısı' olarak tescil yaptırıldı. Ardından TPE aracılığıyla Avrupa ve dolayısıyla tüm dünyada Türk rakısının 'Türkiye'nin milli içkisi' olarak tescili için girişimde bulunuldu.

Doğan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan GİSDER Başkanı Egemen Demirtaş Türk rakısının Avrupa'da henüz resmi olarak tanınmadığını belirterek şöyle konuştu:

"GİSDER'in bir başvurusu oldu. Avrupa'da da Türk rakısı, AB Komisyonu Kodeksi'nce bir ürün olarak tanımlanacak. Tanımlarken de Türkiye'de üretildiği hususu kayda geçecek. Dolayısıyla artık yurtdışı ve başka yerlerde bizim rakımıza uygun olmayan, tarifine uygun olmayan ürünler üretilemeyecek. 2 yıl önce AB Komisyonu Kodeksi'ne başvuru yapıldı. Önümüzdeki 1 yıl içinde tescil edilmesini bekliyoruz. Çünkü Avrupa'da da Kodeks'in içerisinde viski, brendi, şampanya, konyak var. Yeni bir ürün olarak rakının da eklenip yayınlanması gerekiyor."








http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
30.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Rakıda düşük vergi için milli içki formülü
Link: Rakıda düşük vergi için milli içki formülü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız