Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gülde İyi Ürün İçin Düğmeye Basıldı 

- GÜLDE İYİ ÜRÜN İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
- GÜLBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ HASAN ÇELİK, ISPARTA’DA NE KADAR ARAZİDE GÜL ÇİÇEĞİ ÜRETİMİ YAPILDIĞINI BELİRLEMEK VE GÜLDE İYİ TARIM UYGULAMALARININ YAYGINLAŞMASINI SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPACAKLARINI BELİRTTİ


ISPARTA (İHA) - Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (GÜLBİRLİK) 2012 iş yılı olağan genel kurul toplantısı yapıldı.
 
GÜLBİRLİK yönetiminin yanı sıra, birliğe üye üreticilerin de katıldığı toplantıda divan heyetinin oluşturulmasından sonra GÜLBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, 2012 yılına ilişkin faaliyet raporunu okudu. Demir, 2012 yılında GÜLBİRLİK’in altı kooperatiften aldığı 1 milyon 67 bin kilo gül çiçeğinden 171 kilo gülyağı, 866 kilo da gül konkreti elde edildiğini söyledi GÜLBİRLİK’in gülyağı ve gül konkreti ihracatından geçen yıl 4.1 milyon lira gelir sağladığını belirten Demir, yurt içi satışlar ve malzeme ve diğer gelirlerle birlikte toplam gelirin 7.3 milyon lira olduğunu söyledi. Buna karşılık 6.7 milyon liralık gider olduğunu belirten Demir, kasada 644 bin lira para kaldığını açıkladı.
GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, Isparta’da gül yetiştirilen arazi ile ilgili
kesin verileri bilmediklerini belirterek, “Bu eksikliği gidermeliyiz. Bunun için Gıda Tarım Müdürlüğü’ne müracaat ettik. Ne kadar arazide gül üretimi yapıldığını bilmek zorundayız. Tahmini rakamlarla geleceği planlayamayız. Dünya piyasasında rekabet etme imkanına sahip miyiz, değil miyiz? Mevcut arazilerin korunması mı gerekir yoksa üretimin artırılması mı gerekir. Ağustos ayı sonrası bu yönde köklü bir çalışma yapılacak” dedi.
 
İyi ürün politikasının da önemine değinen Çelik, “Gülde yanlış ilaçlama yöntemleri, pestisit kalıntıları bizi rekabet ortamında elimizi kolumuzu bağlayan bir kördüğüm. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü proje geliştirdi. Kayıtlı olan üretici ortaklarımızın cebinden tek kuruş çıkmadan Bakanlığın teşvik fonlarından faydalanarak iyi ürün yetiştirilmesi sağlanılacak. Çok önemli bir konu. İlaçlamada bir türlü istediğimiz sonuca ulaşamadık. Bizim ilaç firmalarına yaptırım gücümüz yok ancak Tarım Müdürlüğü’nün var. Kimin nerede hangi ilacı nasıl kullanacağı yönünde ilaç firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı hatta firmalar üzerinde yaptırım uygulama yetkisi var. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor” dedi.
 
Gül üretiminde Türkiye’ye Bulgaristan, Hindistan, Fas, Afganistan, İran, Suudi Arabistan’ın rakip olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:
”Sadece Suudi Arabistan’da 140 üretim tesisi var. Modern üretim tesisleri olmadığı için iç piyasada ve komşu ülkelerde elde ettikleri gülyağını tüketiyorlar. Ama bu durum bir gün bu piyasaya çıkmayacakları anlamına gelmiyor. Bunun için bizim dışımızda gelişen olayları dikkate alarak dengeli, geleceğe yönelik üretim yapmak zorundayız. Türkiye’de uluslar arası anlamda hiçbir özelliği olmayan firmalar teşvik, destek veriliyor. Gül çok özel bir ürün. Sınırlı bir bölgede yetiştiriliyor olmasına rağmen ülkemizi sahasında tek başına lider olarak temsil ediyor. O halde özel gayretlere, alın teriyle bu ürünü zirvede tutan insanların desteğe ihtiyacı olmalı diye düşünüyorum.”
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Gülde İyi Ürün İçin Düğmeye Basıldı
Link: Gülde İyi Ürün İçin Düğmeye Basıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız