Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye’de yılda 700 bin ton buğday, günde 6 milyon ekmek israf oluyor 

Türkiye’de yılda 700 bin ton buğday, günde 6 milyon ekmek israf oluyor
 
 
ESKİŞEHİR - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde ‘Ekmek israfı ve Obezite’ konulu panel düzenlendi.
 
 
Türkiye’de emek, su ve buğday harcanarak yapılan ekmeğin israf edilmesi ile her yıl 600 ila 700 bin ton buğdayın, günde 6 milyon adet ekmeğin israf edildiği belirtildi. Obezite ile mücadele konusunda ise medyada reklamı yapılan mucize diyetlere kesinlikle inanılmaması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda Türkiye’de erkeklerin yüzde 20’sinin, kadınların ise yüzde 40’nın obezite sorunu yaşadığı kaydedildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, ekmek konusunda yapılan israfın büyük boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Emek, su ve buğday harcanarak yapılan ekmeğin israf edilmesi nedeniyle Türkiye’de her yıl 600 ila 700 bin ton buğdayın israf edildiğini belirten Çankaya, bu rakamın Eskişehir’in bir yılda ürettiği buğday miktarına eşit olduğunu kaydetti. Ekmek israfının önüne geçilebilmesi için tüketilecek kadar ekmek alınması ve ekmeklerin küçük parçalar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini anlatan Çankaya, kullanılmayan ekmeklerin hayvan yemi olarak kullanılmasının da aslında israf olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin ciddi anlamda obezite riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Çankaya, obezitenin sadece görüntüsel bir sorun olmadığını, iş gücünden faydalanma oranını yarı yarıya düşürdüğü için aynı zamanda stratejik bir sorun olduğunu vurguladı.

Gıda Mühendisi Dilek Dündar Emir de Türkiye’de her yıl israf edilen ekmeğin toplam bedelinin ülkemizin un ihracından elde ettiği yıllık gelire eşit olduğunu vurguladı.

ERKEKLERİN YÜZDE 20’Sİ, KADINLARIN YÜZDE 40’I OBEZİTE SORUNU YAŞIYOR

Prof. Dr. Murat Ünalacak ise dünyadaki obez kişi sayısının gittikçe arttığını belirtti. Türkiye’de erkeklerin ortalama yüzde 20’sinin, kadınların ise ortalama yüzde 40’ının obezite sorunu yaşadığını kaydetti. Dünyada çocukluk çağı obezitesinin de 1970’li yıllara göre 10 kat arttığını dile getiren Ünalacak, çocuklukta alınan kiloların yetişkinlikte alınan kilolara göre çok daha zor verildiğini vurgulayarak, çocukların fazla kilo almasının önlenmesi gerektiğini söyledi.

MEDYADA ÇIKAN MUCİZE DİYETLERDEN UZAK DURUN

Obezitenin; kalp, tansiyon, şeker, kanser, felç, uyku apnesi, gut ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceğinin üzerinde duran Ünalacak, “Obezitenin tedavisinin diyet, egzersiz yapma, davranış değişikliği ve eğer ciddi sağlık riskleri varsa cerrahi yolla olur. Medyada reklamı yapılan mucize diyetlere kesinlikle inanılmamalı. Obeziteden korunmak için sebze, meyve, tahıllı ekmekler yenilmeli. Su, maden suyu ve ayran gibi içecekler tüketilmeli. Meşrubatlar ve alkol ile yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: buğday,ekmek
Link: Türkiye’de yılda 700 bin ton buğday, günde 6 milyon ekmek israf oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız