Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
200 TIR muz gümrükte sır oldu 

200 TIR muz gümrükte sır oldu!


Dikkat! Bu olay Muz cumhuriyeti'nde geçmiyor. Yüzde 148'lik vergisinin ödenmesi için gümrükte tutulan 200 bin koli çikita, buhar olup uçtu. 'Bu kadar muz kayboldu, nasıl fark edilmedi' diyen Gümrük soruşturma başlattı. İthalatçı, 'itiraz ettik' dedi.


İstanbul'daki Ambarlı Gümrüğü, ancak Muz Cumhuriyetleri'nde yaşanabilecek bir skandala sahne oldu. Yüzde 148'lik vergisi ödenmediği için gümrük sahasındaki antrepolarda bekletilen 200 bin koli muz kayboldu. 20 ton kapasiteli 200 TIR'ın taşıyabileceği muzların kaybolmasıyla devletin yaklaşık 7 milyon liralık vergi kaybı olduğu ifade edildi. Chiquita (çikita) muzlarının Türkiye ithalatçısı ve Fenerbahçe'nin eski yöneticisi Hakan Bilal Kutlualp çeşitli ülkelerden 200 bin koli muz ithal etti. Gemilerle getirilen muzlar Ambarlı Gümrüğü sahasına indirildi. 4 bin ton muz antrepolara konuldu.

Gümrük yetkilileri, muzları teslim etmek için malların vergisinin ödemesini bekledi. Ancak kapıları kilitli antrepoları kontrol eden görevliler, kolilerin yerinde yeller estiğini görünce şaşkınlık yaşadı.

YÜZDE 148 VERGİ

400 kamyonu doldurabilecek muzun sır olması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık yüzlerce kamyon muzun nasıl yok olduğunu belirlemek için soruşturma başlattı. AKŞAM'a konuşan gümrük yetkilileri, yerli üreticiyi korumak için muz, çay gibi ürünlerin ithalinde yüzde 148 gibi büyük oranda vergi alındığını söyledi. Kaybolan muzların piyasa değerinin yaklaşık 12 milyon lira, devletin vergi kaybının ise yaklaşık 7 milyon lira olduğu ifade edildi.


İTİRAZ ETTİK
 
İthalatçI firma sahibi Kutlualp başlatılan soruşturmaya itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Bu antrepolar 24 saat online kameralar tarafından izleniyor. Gümrükçüler eksik tespit ettiler. Biz de buna itiraz ettik. Tutanaklar birbirini tutmuyordu yapılan sayımda itiraz hakkımızı kullandık. Ancak bize eksik miktarını bildirmediler. 200 bin koli açık demek 200 tır demektir, 200 tır açık olursa şayet bu online kontrolden nasıl gizlenmiş. Böyle şey olur mu? Buraya gümrük kontrolünde mal gelir, bize aittir antrepo ama kontrolü gümrüğe aittir. Burada sayılarda eksiklik fazlalık olursa onlar inceler, tutanak tutarlar. Biz de doğu değilse itiraz ederiz buna. Olay bundan ibaret. Sonuçlanmış bir şey yok."











http://www.aksam.com.tr/

Ekleme Tarihi
02.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 200 TIR muz gümrükte sır oldu!
Link: 200 TIR muz gümrükte sır oldu!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız