Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

DİYARBAKIR’DA HUBUBAT ÜRETİMİNDE BEKLENTİ ARTTI


DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır’da kış ve ilkbahar aylarında yağan yoğun yağışlar hububat üretimine büyük fayda sağladı. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, bu yıl yağışlardan dolayı çiftçilerin büyük bir beklenti içerisinde olduğunu söyledi.


Tarımsal alanda önemli bir konuma sahip Diyarbakır’da bu yıl hububat üretiminde yüksek bir verim elde edilmesi bekleniyor. Bu yıl yağan yoğun yağmurdan ötürü ekinlerde büyük bir üretim sağlayacaklarını anlatan Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, verimlerin artması amacıyla Diyarbakır’da çiftçiler modern sulama sistemlerini de kullandığını kaydetti. Delil, "Bu yıl yağışlar iyiydi. Son yılların en fazla yağışını bu yıl yaşandı. Bu yıl hububat üretiminde büyük bir beklentimiz var. Rekoltemiz artacaktır. Bu yağışlarla birlikte yüksek bir verim beklentimiz var. Bu yıl, 1 dönümde sulu arazilerde 600 kilo, susuz arazide ise 400 kilo buğday beklentimiz var. Özellikle buğdayda çok büyük bir verim elde edeceğiz. Aynı zamanda pamuk üretiminde de çok ciddi bir verim sağlanacak. Pamuk ekimine yeni yeni başlıyoruz. Yine kırmızı mercimekte de rekoltemizi aşacağız. Yani hastalıksız bir üretim bu yıl yapacağız" dedi.

Geçen yıllarda yetersiz yağıştan ötürü pas hastalığının oluştuğunu hatırlatan Delil, "Bu yıl hiçbir hastalık yok. buğdaylarımız hastalıksız olacak, rekoltemizin üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Bu yıl fiyat konusunda da yüksek bir beklentimiz var. Özellikle kırmızı sert buğdayda fiyat artışı bekliyoruz. Bölgenin tamamında biz sulu buğday üretiyoruz. Diyarbakır’da bu konuda büyük bir ilerleme kaydetti. Son dönemlerde Diyarbakır tarımı ciddi bir oradan suya kavuştu. Şuan Diyarbakır’da kullanılabilinir 7 milyon dönüme yakın tarım arazi var. Bunun yarısından fazlası buğday üretimi yapılıyor. Diyarbakır tarım arazilerinde son dönemlerde damla sistemi de çok yaygınlaştı. Özellikle pamuk üretiminde damla sistemi çok tercih ediliyor. Yani modern sulama tekniklerine bölgemizde büyük bir ilgi gösteriliyor. Burada en önemli amaç, arazilerimizin çoraklaşmamasıdır. Çünkü çok kaliteli arazilerimiz var. Vahşi sulama teknikleri dediğimiz uygulamayı artık kullanmıyoruz. Bu araziye çok ciddi bir oranda zarar veriyor. Modern damla sistemiyle arazilerimiz daha verimli bir hale geliyor" şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
06.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Diyarbakır’da Hububat Üretiminde Beklenti Arttı
Link: Hububat Üretiminde Beklenti Arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız