Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bu sütün kilosu 50 lira 

 
Aydın’daki deve çiftliğinde üretilen deve sütü, kilosu 50 liradan Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.


İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Aytekin Kaya, doktorlar tarafından da bazı kanser hastalıkları için önerilen deve sütünü üreterek kargoyla müşterilerine gönderiyor.

Çiftliğinde yetiştirdiği develerin sütünü Türkiye'nin dört bir yanına gönderen Aytekin Kaya, hem ticaret yapıyor hem de kanser hastalarına şifa dağıtmaya çalışıyor.

Hastalara gönderene kadar deve sütünün faydalı olduğunu bilmediğini belirten Kaya, deve sütünü dondurduktan sonra şoklayarak kargo ile müşterilerine yolluyor. Aynı zamanda Türkiye Deveciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Kaya, 10 yıl önce Türkiye'nin çeşitli yerlerinden aldığı az sayıdaki deveyle çiftlik kurduğunu, şu anda deve sayısının 35'e ulaştığını söyledi.

Deve çiftliğini yörük kültürü olan güreşler için deve yetiştirmek ve babasının hayalini gerçekleştirmek amacıyla kurduğunu ifade eden Kaya, ilerleyen süreçte talep üzerine deve sütü üretimine de başladığını dile getirdi.

Çiftlikte önceleri güreş devesi yetiştirmek istediğini fakat yeni develerin doğmaya başlamasıyla ne yapacaklarını düşünürken deve sütünün karaciğer ve akciğer kanserine iyi geldiğini düşünen doktorların hastalarını kendilerine yönlendirmesiyle süt üretimine de başladıklarını söyleyen Kaya, deve sütünün bu kadar faydalı olduğunu kendisinin de bilmediğini sözlerine ekledi.

Şu anda İstanbul, Rize, Kahramanmaraş, Gaziantep, Bursa, Diyarbakır, Adapazarı, Mardin, Şanlıurfa gibi Türkiye'nin birçok noktasına deve sütü yolladıklarını dile getiren Kaya, yurt dışından deve sütü temin etmek için çiftliğe gelenlerin de olduğunu vurguladı.

Doğumun ardından yeniden gebe kalacağı 11 ay sonrasına kadar süt veren develerin bu süreçte üç memesinden ikisi yavrulara bırakılırken yalnızca bir memesinden süt alınıyor. Çiftlikteki develerden sağılan sütler kaynatmadan dondurulup şoklanıyor ve dondurucuya konuluyor.

Sütün kaynatılmamasının nedeni ise, kaynatmayla birlikte süt içerisindeki değerli bileşenlerin kaybına engel olmak. Bu şekilde dondurulup şoklanan süt Türkiye ve dünyanın herhangi bir yerinden gelen talebe göre kargoyla müşteriye gönderiliyor.

Türkiye’nin deve sütü ihtiyacını karşılayan Aytekin Kaya, kilosu 50 liradan sattıklarını anlattı. 








http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
07.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: deve sütü
Link: Bu sütün kilosu 50 lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız