Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ABD'de helal et sorunu 

 
Yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanların önemli sorunlarından olan "helal et", bu konuda sertifika veren kuruluşların güvenirliğinin tartışılması sebebiyle Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor.


ABD'deki milyonlarca Müslüman'ın "helal et" ihtiyacı çeşitli işletmeler tarafından karşılanıyor. Bu işletmelerin kestiği etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için çeşitli sertifika kurumları denetleme yaparak belge veriyor. Söz konusu kurumlar arasında kesimin her aşamasını düzenli olarak denetleyenler olduğu gibi, sertifika belgesini internet üzerinden işletmelere gönderen kurumlar da bulunuyor.

Özellikle New York'un Manhattan kentinde neredeyse her köşe başında "helal et" ibaresi taşıyan seyyar satıcılar yer alıyor. Buralarda satılan etlerin hijyen koşullarının yanı sıra İslami kurallara göre kesilip kesilmediği de tüketiciler açısından belirsizlik oluşturuyor.

New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Duman, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız et ürünlerini alırken bunların helal kesim yapılıp yapılmadığını araştırmalılar" dedi.

Etin helal olması için, İslami esaslara göre eti yenebilen hayvanların yine İslami usullerle kesilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, "Bu da temiz, hijyenik ortamda Müslüman bir kişinin, 'Bismillahi Allahü Ekber' diyerek hayvanı boğazlamasıyla olur. Hayvanı öldürmeden, şoklamadan bizzat kanı akıtılarak boğazının kesilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Duman, Müslümanların yaşadıkları ülkelerde tükettikleri et konusunda hassas davranmalarının, üretim merkezlerini incelemelerinin, helal üretim yapan mezbahalardan alışveriş yapmalarının, bulundukları yerdeki Müslümanların ekonomik gelişimi, yardımlaşmaları, dayanışmaları ve kendi sektörlerini kurmaları bakımından önem taşıdığını söyledi.

ABD'nin doğusundaki en büyük helal et kesim tesislerinden birinin sahibi olan Ali Küçükkarca, helal et sertifikası veren kurumların birçoğunun güvenilir olmadığını söyledi.

Müslümanların, "helal gıda" levhası olan her marketten helal et satın alabildiğini zannetiğini ifade eden Küçükkarca, bazı market ve restoranların, helal gıda satış sertifikası veren ve ciddi anlamda kontrolünü yapmayan kuruluşlara aidat ödeyerek, helal gıda sertifikası aldıklarını, Müslüman toplumunu yanılttıklarını belirtti.









http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
08.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: ABD, helal et
Link: ABD'de helal et sorunu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız