Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karadenizbirlik'ten Üreticiye Tam Destek

Samsun'da genel merkezi bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) Genel Müdürü Ünal Eraslan, üreticiye önemli desteklerde bulunduklarını söyledi. Eraslan, "2012 yılında çiftçiye yaklaşık 60 milyon TL'lik nakit para ödendi. Bu yıl içerisinde de üreticiye ekinini eksin diye toplam 16 milyon TL'lik kredi dağıtımı yaptık" dedi.


Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadenizbirlik, üreticiye destek vermeye devam ediyor. Hem genel merkezin hem de Türkiye'deki diğer Karadenizbirlik'lerin ürün bedellerinin tespitinde özellikle dünya fiyatlarıyla entegre hareket ettiğini ifade eden Genel Müdür Ünal Eraslan, "Dünya piyasasındaki fiyatların ne olduğu, döviz kurunun ne olduğu çok önemli. Hem Türkiye hem de dünya genelindeki ürün miktarının ne olduğu ürün fiyatının belirlenmesinde birebir en önemli etkenlerdir. Birliğimiz tüm bu faktörleri dikkate alarak ve üreticinin üretim maliyetini de gözönünde bulundurarak onu mağdur etmeyecek en iyi fiyatı tespit etmeye çalışıyor. Zaten birliğimizin kuruluş amacı da üreticiyi mağdur etmemektir" diye konuştu.

Eraslan, Türkiye'de yağlı tohumun ülke ihtiyacının sadece 3'te 1'lik bölümünün yerli olarak üretildiğini söyledi. Ünal Eraslan, "3'te 2'lik bölümü ise yurt dışından ithal olarak karşılanıyor. Bu yaklaşık 2.5- 3 milyar dolarlık rakamla petrolden sonraki en büyük döviz çıkışına sebep oluyor. Türkiye'deki üretimin yetersiz olduğu ortada. Senelerdir bu üretimin teşviki için hem devlet tarafından bir takım tedbirler alınmakta hem de birliğimiz tarafından üreticiye nakdi kredi desteği sağlanmakta" dedi.

Eraslan, üretimin artması için piyasadaki alım fiyatının haricinde devletçe sağlanmış olan destekleme priminin de çok önemli olduğunu vurguladı. Eraslan, "Destekleme primi yağlı tohumlarda önemli ölçüde arttırılmalı. Yerli üretimin arttırılması için ithalat çok cazip halde olmamalı. Tüm bu etkenler dikkate alınarak yapılacak hazırlıklar ürün artımında önemli katkı sağlayacaktır" diyerek şöyle devam etti:

"7 ilde bulunan 19 kooperatife 35 bin kayıtlı çiftçi ortağımız bulunuyor. 2012 yılında çiftçiye yaklaşık 60 milyon TL'lik nakit para ödendi. Bu yıl içerisinde de üreticiye ekinini eksin diye toplam 16 milyon TL'lik kredi dağıtımı yaptık. Sonuçta üretici aldığı bu kredi ile ekim yapacak ve ürününü bize getirecek. Biz de verdiğimiz kredinin borcunu ürün bedelinden tahsil edeceğiz. Bundan daha iyi bir imkan sağlanamaz diye düşünüyorum. Sağladığımız bu imkan kooperatifimizin üreticiler için ne kadar önemli olduğunun en büyük göstergesidir." - Samsun
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Karadenizbirlik'ten Üreticiye Tam Destek
Link: Karadenizbirlik'ten Üreticiye Tam Destek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız