Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçilere mazot, gübre ve toprak analiz desteği 

 
 
Çiftçilere dekar başına mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 lira olacak. Yem bitkileri destekleme ödemelerinden Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı, kaliteli kaba yem için üretim yapan çiftçiler yararlanabilecek.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" ile Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete’te yayımlandı. 

"Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" ile; çiftçilere dekar başına mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak ve toprak analizi desteği dekar başına 2,5 lira olacak.

Buna göre, çiftçilere, yıl içerisinde işledikleri ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 lira olacak.

Müracaat ettikleri toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacak.

Mazot ve gübre destekleme ödemeleri ise üç ana ürün grubunda alan bazlı olarak şöyle yapılacak:




ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2013 tarihi ile 31 Aralık 2013 tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu olurken, 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak.

Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler, 31 Aralık 2013 günü mesai saati bitimine kadar ilçe müdürlüklerine, merkez ilçede ise il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.

Yem Bitkileri Desteği

Bu arada yem bitkileri destekleme ödemelerinden Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı, kaliteli kaba yem için üretim yapan çiftçiler yararlanabilecek.

Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği’ne göre, destekleme ödemesinden, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve kaliteli kaba yem üretimi amacıyla yem bitkileri ekimi yaparak hasat eden çiftçiler yararlanacak.

Kaliteli kaba yem üretimi yapma amacıyla çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga, yapay çayır mera; tek yıllık yem bitkilerinden fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, İtalyan çimi (lolium multiflorum) ile silajlık ekimi yapılan mısır ve silajlar destekleme ödemesi kapsamında olacak.

Yem bitkileri ekimi için müracaatlar, 15 Kasım 2013'te sona erecek.

Çiftçilere dekar başına destekleme ödemesi yapılacak ve yem bitkilerinin toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olacak.

Çok yıllık yem bitkilerinden yonca ve yapay çayır meranın destekleme süresi 4, korunganın ise 3 yıl olarak belirlendi.

Yem bitkileri desteklemelerinden ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında destek alımına başvuranlar, yem bitkisi ekilişlerini daneye bırakanlar, özel mülkiyet statüsünde olup da tapu kayıtlarında doğal vasfı çayır, mera ve otlakiye olan parseller üzerinde ekim yapanlar yararlanamayacaklar. Herhangi bir nedenden dolayı zarar gören ürünleri için sigorta ödemesi alanlar da bu oran tutarı kadar desteklerden faydalanamayacak.

 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Çiftçilere mazot, gübre ve toprak analiz desteği
Link: Çiftçilere mazot, gübre ve toprak analiz desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız