Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçilere, Toprak Tahlili ve İlaçlama Uyarısı

Ünye Ziraat Odası'nda çalışmalarını yürüten Ziraat Mühendisi Fatih Cınbırtoğlu ve Cengiz Çalık, ilaçlama ve toprak tahlili konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu.


İlk olarak ilaçlama konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Fatih Cınbırtoğlu, ilaçlamanın düzgün bir şekilde yapılmadığı takdirde yüzde 30 oranında verim düşüklüğü yaşandığını belirtti. Cınbırtoğlu,

"Şu anda fındık kurduna karşı tam ilaçlama mevsimi. Resmi olarak Tarım İl Müdürlüğünün zaten sahil kesimi için 11-17 Mayıs, orta kesim için 18-24 Mayıs ve yüksek kesimi için 25-31 Mayıs olarak ilaçlama tarihlerini belirlemiş durumda. Tabi ki bu, Ordu'dan direk bahçenin durumuyla ilgili net bir bilgi elde vermemekte. Herkes kendi bahçesinde haki çeşitlerin çotanak da ki tane büyüklüğüne gelmişse ilaçlama yapması gerekiyor. Fındık kurdu günümüzde tanede delik oluşturarak sarı karamuk ve kara karamuk dediğimiz zararları meydana getirmekte ve yüzde 30 gibi bir verim kaybına sebep olmakta. O yüzden mutlaka bahçelerimizi kontrol ederek 10 Ocak'ta 2 tane elgine rastlarsak mutlaka ilaçlama yapmamız gerekiyor. Şu anda kesinlikle eski toz ilaçlar kullanılmamalı, ıslanabilir emilebilir toz ilaçlarla ilaçlama yapmamız gerekir. Vatandaşların bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Toprak tahlili konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Cengiz Çalık ise tahlili yapılacak toprak örneğinin bahçeden nasıl alınması gerektiğini belirterek, "Yöremiz genelde fındık ağarlıklı olduğu için biz genelde hasattan sonra toprak tahlillerinin getirilmesini tavsiye ediyoruz çiftçilerimize. Bu da eylül ayına denk geliyor. Eylül ayından sonra yani fındık toplandıktan ve işler bittikten sonra uygun bir toprağı alıp bize getirip burada tahlillerini yaptırabiliyorlar. Bu tahliller sonucunda hem verimde artış, hem doğru gübre kullanımı hem de fazla gübre kullanmadan doğaya zarar vermeden bir gübreleme yapmış oluyorlar. Bunun yanında toprak alma yöntemine de değinmek gerekirse, topraklarını 7-8 ayrı noktadan örnekler alarak kendilerinde normal taşlı, verim ve renk bakımından farklı olarak çeşitlendirip bölüp farklı 7-8 noktadan örnek alacaklar. Aldıklarını noktaları da genel de hayvanların yatmadığı gübre atılmamış, çok tepe ve kurak olmayan yerlerden seçerlerse bizlere uygun bir örnek getirmiş olurlar. Uygun örnek neden doğru gelmeli? Ne kadar doğru örnek gelirse o kadar doğru sonuç alırlar ve ona göre de doğru sonuç verebiliriz. Bu örnekleri getirdikten sonra 10-15 gün içerisinde biz kendilerine ne kadar nasıl gübreleme yapacaklarına dair kendilerine rapor sunuyoruz. Çiftçilerimizde en doğru gübrelemeyi yapmış oluyorlar" dedi. - Ordu (İHA)

Ekleme Tarihi
16.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiftçilere, Toprak Tahlili ve İlaçlama Uyarısı
Link: Çiftçilere, Toprak Tahlili ve İlaçlama Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız