Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma merkezi, yeni ürünlerini tanıttı

 
 
ESKİŞEHİR (CİHAN)- Atatürk’ün emriyle kurulan ve tohum ıslahında Türkiye’nin tarımsal faaliyetlerine önemli kaynak sağlayan Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, elde ettiği yeni ürünlerle çiftçinin umudu oldu.
 
Enstitü, tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah ettiği 134 bitki çeşidine, 2 buğday, 2 nohut ve 1 arpa çeşidi ıslah ederek tescilli bitki çeşidi sayısını 139’a çıkardı. Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Yunus ve Mesut isimli buğday çeşidi, Akça ve Çakır nohut çeşidi ile Ünver arpa çeşitlerinin ülkenin iklimine göre oluşturulduğunu ve Türk tarımına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, enstitü kampüsünde düzenlenen basın toplantısında tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitleri tanıttı. Çakır, yaptığı açıklamada, 1925 yılında Atatürk’ ün talimatıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1925 yılında başladığı ıslah ve 1929 yılında başladığı kuru tarım çalışmaları ile günümüze kadar aralıksız yürütmeye devam ettiğini belirtti. Çakır, enstitünün tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah ettiği 134 bitki çeşidine, 2 buğday, 2 nohut ve 1 arpa çeşidi ıslah ederek tescilli bitki çeşidi sayısını 139'a çıkardığını sözlerine ekledi.

Yeni tescilli bitki çeşitleri ile çiftçi ve sanayicilerin istekleri doğrultusunda tarımsal üretime yeni halkalar eklendiğini söyleyen Enstitü Müdürü Çakır, “Enstitümüzde yapılan araştırma çalışmaları sonucu geliştirilen yeni teknolojiler ve çeşitler yetiştirme tekniği paketleri ile çiftçimize tanıtılmaktadır. Tescil ettirilen yeni bitki çeşitlerinin tarımsal üretim içinde yer alması için eğitim faaliyetleri yanında demonstrasyon, tarla günü, çiftçi inceleme gezileri vb. tarımsal yayım faaliyetleri yürütülüyor." dedi.

2012- 2013 yıllarında Enstitü tarafından tescil ettirilerek tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitlerin özellikleri hakkında bilgi verdi. Çakır, “Mesut buğday çeşidi, kuru ve yarı taban alanlarda yetiştirilmek üzere geliştirilmiştir. Kuru şartlarda yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Yunus buğday çeşidi de, ekmeklik buğday çeşidir. Kışa, hastalıklara ve yatmaya dayanıklıdır. Yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Çakır, yemeklik nohut çeşidi Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri daneli ve erkenci yemeklik nohut çeşididir. Akça, yemeklik nohut çeşidi 2013 yılında tescil edilmiştir. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri ve beyaz daneli yemeklik nohut çeşididir. Ünver ise, İki sıralı alternatif arpa çeşididir. Kurağa, kışa, yatmaya ve hastalıklara dayanıklıdır." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Ekleme Tarihi
17.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  tarımsal araştırma merkezi, yeni ürünlerini tanıttı
Link: Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma merkezi, yeni ürünlerini tanıttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız