Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bağlar doludan yüzde 20 ile 100 arasında zarar gördü

 
MANİSA (CİHAN)- Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen günlerde Alaşehir, Sarıgöl, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerinde meydana gelen dolu yağışının, üzüm bağlarına yüzde 20 ile 100 arasında verdiğini bildirdi. Çebi, hasar tespit çalışmaları devam ettiğini kaydetti.

Zarar gören bağların bir kısmı sigortalıyken büyük bir kısmının olmadığını belirten İl Müdürü Çebi, “Önemli olan, bundan sonraki süreçte yapılacak uygulamaların doğru olmasıdır. Doludan zarar gören bağlarda TARSİM sigortası varsa hasar tespitleri tamamlanmadan üreticilerimizin herhangi bir uygulama yapmamasında yarar vardır. Sigortalı olmayan bağlarda ise ilçe müdürlüklerimize tespit yaptırdıktan sonra zararı ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara bir an önce başlanmalıdır. Sigortalı olanlarda da sigorta kesin sonuç raporu verip dosya kapatıldıktan sonra kültürel uygulamalara geçilmelidir.” dedi.

Hasan Çebi, yüzde 100 ürün zararı olan yerlerde asmaların, asma üzerinde 8-10 kadar iki üç gözlü sürgün kalacak şekilde kabaklama budanması gerektiğini kaydetti: “Asma üzerinde ürün varsa, asmanın bunu taşıyacağı düşünülüyorsa sürgün üzerindeki son salkımdan sonra en az iki sağlam yaprak ya da en az bir yeni sürgün bırakacak şekilde dolu zararlarının bittiği ya da yoğunluğunun azaldığı noktadan itibaren kesilip atılmalıdır. Budamayı takiben mantar hastalıklarına karşı ilaçlama yapılmalıdır. Bu amaçla en uygun ilaçlama, yüzde 1,5’luk bordo bulamacı (göktaşı, göztaşı) ile yapılacak olandır. Takiben il ve ilçe müdürlüklerimizin teknik desteğiyle azotlu gübreleme yapılmalıdır. Gübrelemeden sonra da mutlaka sulanmalıdır. 2013 yılı ürününü kaybetmiş olan üreticimizin, 2014 yılını da kaybetmemesi için bu işlemlerin bir an önce başlatılması gerekmektedir.” CİHAN

Ekleme Tarihi
18.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bağlar doludan yüzde 20 ile 100 arasında zarar gördü
Link: Bağlar doludan yüzde 20 ile 100 arasında zarar gördü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız