Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk Halkında Süt Tüketimi 4. Sırada

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üreticilerinin Dünya Süt Günü'ne buruk girdiklerine dikkat çekerek, Nisan 2013 sonrası çiğ süt fiyatının ne olacağı konusunda sanayicilerle üreticilerin bir türlü anlaşamadıklarını söyledi
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üreticilerinin Dünya Süt Günü'ne buruk girdiklerine dikkat çekerek, Nisan 2013 sonrası çiğ süt fiyatının ne olacağı konusunda sanayicilerle üreticilerin bir türlü anlaşamadıklarını söyledi. Bayraktar, "Üreticiler sanayicilere bir litre sütün maliyetinin 117 kuruş olduğunu, teklif edecekleri fiyatta buna dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş, sanayiciler ise bu teklif karşısında farklı tutumlar sergilemişlerdir. Bir kısmı geçen 6 aylık fiyattan yani 90 kuruştan devam kararında olduklarını, bir kısmı ise net 88 kuruş bir fiyat önermişlerdir. Netice de fiyatta anlaşma sağlanamamıştır" dedi.

Bayraktar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sütün faydalarını anlatmak, süt içme alışkanlığının kazandırılmasını ve süt tüketiminin artırılmasını sağlamak amacıyla Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, her yıl 21 Mayıs gününün, Federasyon'a üye tüm ülkelerle birlikte Türkiye'de de "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını hatırlattı.

-TÜRK HALKINDA SÜT TÜKETİMİ 4. SIRADA-

Bayraktar, yapılan araştırmaların Türk halkında içme sütü tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra 4. sırayı aldığını gösterdiğini ifade ederek, "Gelişmiş ülkelerdeki içme sütü tüketim rakamları ülkemizle karşılaştırıldığında içme sütü tüketimimizin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşük olduğu görülmektedir" dedi.

Dünyada birçok ülkenin içme sütü tüketimi alışkanlığı sağlamak için özendirici ve teşvik edici okul sütü programlarına başvurduğuna dikkati çeken Bayraktar, mevcut verilere göre 60'dan fazla ülkede okul sütü programlarının uygulandığı bilgisini verdi.

Bayraktar, Okul Sütü Projesi'nin birçok açıdan önemli bir uygulama olduğunu ifade ederek, "Süt ürünleriyle de desteklenerek bu uygulama devam etmelidir. Uygulamanın peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile çeşitlendirilmesine ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır" dedi.

-"SÜT, HAYVANCILIĞIN LOKOMOTİFİDİR"-

Sütün, insanların sağlıklı geleceği için öneminin yanında hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu bildiren Bayraktar, "Bilhassa büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, gelişmesi, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür. Söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise ancak istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir üretimle sağlanabilir" dedi.

Piyasada istikrar için ise süt fiyatlarında fiyat istikrarın sağlanmasının şart olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu şartlar sağlanamadığı takdirde hayvancılığın ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bayraktar, "Bu yönde yaşanan sorunları çözmeye yönelik kuruluşu tamamlanan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nü çok önemsiyoruz. Bu kurumun en kısa zamanda fiilen faaliyetine başlamasını temenni ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

-"SÜT FİYATLARINDA BELİRSİZLİK HALA DEVAM EDİYOR"-

Süt üreticilerinin Dünya Süt Günü'ne buruk girdiğine dikkat çeken Bayraktar, "Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi'nde yapılan bir dizi toplantı sonuç vermemiş, Nisan 2013 sonrası çiğ süt fiyatının ne olacağı konusunda sanayicilerle üreticiler bir türlü anlaşamamıştır. Üreticiler sanayicilere bir litre sütün maliyetinin 117 kuruş olduğunu, teklif edecekleri fiyatta buna dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş, sanayiciler ise bu teklif karşısında farklı tutumlar sergilemişlerdir. Bir kısmı geçen 6 aylık fiyattan yani 90 kuruştan devam kararında olduklarını, bir kısmı ise net 88 kuruş bir fiyat önermişlerdir. Netice de fiyatta anlaşma sağlanamamıştır" dedi.

Üretim yapan, sütünü sanayiciye satan üreticilerin hala sütü kaçtan verdiklerini bilmediklerini söyleyen Bayraktar, "Yani Nisan ayından itibaren sanayicilere "belirsiz fiyattan' süt vermektedirler. Yani anlayacağınız milyonlarca dolarlık yatırım yapan büyük ölçekli süt üreticisi de, 5-10 baş süt hayvanı olan küçük ve orta ölçekli yüz binlerce süt üreticisi de tedirgin bir şekilde, bir elin parmaklarını geçmeyen sanayicilerin iki dudağının arasından çıkacak fiyata kilitlenmiş, beklemeye başlamıştır" diye konuştu.

Ulusal Süt Konseyi'nin bölgelere göre maliyeti belirleyip ilan etmesini bir "milat" olarak değerlendiren ve "Bu sektörümüz açısından olumlu bir gelişmedir" yorumunda bulunan Bayraktar, üreticilerin şimdi de sanayiciden fiyat beklediğini bildirdi.

Bayraktar, "Birliğimizin yoğun girişimleri ve telkinleri neticesinde Ulusal Süt Konseyi, yönetmelikle kendisine verilen görevi geç de olsa yerine getirmiş ve 9 bölgede olmasa da 4 bölgede süt maliyetini belirleyip 9 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla ilan etmiştir. Bu, süt sektörü açısından bir milattır. Çünkü ilk defa sanayici örgütünün başkanlık yaptığı, içinde sanayicilerin de olduğu bir yapı, yani Ulusal Süt Konseyi, üreticinin maliyeti konusunda mutabık kalmış ve bunu da kamuoyuyla paylaşmıştır" dedi.

-1 LİTRE SÜT KARADENİZ'DE 125.6 KURUŞA MAL EDİLİYOR-

Konseyin açıklamasına göre süt üreticisinin bir litre sütü; Marmara Bölgesi'nde 118.7 kuruşa, Ege'de 100.6 kuruşa, Anadolu'da 97.4 kuruşa, Karadeniz'de ise 125.6 kuruşa mal ettiğini söyleyen Bayraktar, "Maliyetin bölgeler ortalaması ise 110.6 kuruştur. Yani sanayiciler, üreticiler ve kamu yetkilileri, süt üreticisi çiğ sütü 1 TL'nin üzerinde bir fiyata mal ediyor demektedirler" dedi.

"Maliyetler ortadadır ve daha önce Ulusal Süt Konseyi'nde üreticilerce sanayicilere sunulan maliyete yakındır. Bundan sonra top sanayicilerdedir. Bindikleri dalı kesmesinler" diyen Bayraktar, üreticilerin sanayiciden maliyetleri gözeten bir fiyat beklediklerini söyledi. - Ankara
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türk Halkında Süt Tüketimi 4. Sırada
Link: Türk Halkında Süt Tüketimi 4. Sırada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız