Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bursa İpeği Canlanıyor, ipek böceği 

BURSA İPEĞİ CANLANIYOR

BURSA (İHA) - Türkiye genelinde 5 bin 250 kutu ipek böceği dağıtıldığını söyleyen Bursa Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın, Bursa’daki üreticilerin 120 kutu ipek böceği larvası aldığını söyledi.

 
Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) tarafından köylerde ipek böceği yetiştiriciliği yapan çiftçilere yumurtadan çıkmış olan larvalar ücretsiz olarak verildi. Bir zamanlar ipekle anılan Bursa’da yok olmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak için üreticilere 120 kutu ipek böceği larvası dağıtıldı. Türkiye genelinde 5 bin 250 kutu ipekböceği larvası dağıtılırken, 10 yıl önce başlayan çalışmalar sonucunda Diyarbakır, Türkiye’nin ipek böceği üretiminin yüzde 40’ını karşılamaya başladı. Bursa’nın Orhaneli ilçesi Düğünceler ve Örencik köyü ile İnegöl’e bağlı İhsaniye Köyü ve Mustafakemalpaşa ilçesindeki köylere ipek böceği verdiklerini ifade eden Kozabirlik Genel Müdürü İsmail Aydın, “Her kutuda yaklaşık 20 bin yumurta bulunuyor. Teşvik kapsamında yumurtaları tesislerde larvaya dönüştürdükten sonra kutular üreticilere ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Yaş kozanın kilosunu bu yıl 24.5 liradan aldıklarını söyleyen Aydın, “Devlet üreticiye 20 lira teşvik veriyor. Geri kalan 4.5 lirayı da birlik olarak biz veriyoruz. Biz ipek böceklerini ilk önce Ege ve Akdeniz bölgelerine verdik. Daha sonra Marmara Bölgesi’nde dağıtımını yaptık. Haziran ayında geri dönüşümler başlayacak ve üreticiler en yakın yerlere ipekböceklerini götürerek teslim edecek” dedi.

“TARIM İLAÇLARI BÖCEKLERİ ETKİLİYOR”
İpek böcekçiliğinin yapıldığı yerlerin yanında bulunan tarım alanlarının ilaçlandığını ve bunun da böceklere zarar verdiğini söyleyen Aydın, tarım ilacı yüzünden çok sayıda üreticinin üretimi bırakmak zorunda kaldığını söyledi. İpekböceğinin 5. yaşında yaprağın yüzde 90’nını yediğini söyleyen Aydın, “Bu dönemde de tarlalarda ilaçlama yapılıyor. Bunun asgariye indirilmesi için İzmir, Muğla ve Diyarbakır bölgelerinde üreticilerin zehirlenmelere karşı dikkatli olunması istendi” dedi.

Türkiye genelinde 2 bin 500 ipek böceği üreticisi olduğuna dikkat çeken Aydın, üreticilerden 200’ünün Bursa olduğunu söyledi. Eski yıllara oranla üretici sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Aydın, “Bundan 20 yıl önce 44 bin üretici vardı. Ancak özellikle Bursa’da sanayileşme hızla ilerlemeye başladı. Köyden şehre göçler neticesinde gençler şehir merkezlerine geldi. Köylerde kalan yaşlı nüfus da ipek böceği yetiştirmedi. Çünkü yaşlıların ağaçlara çıkıp dut dallarını kesmesi yaprak koparması zor oluyor. Mevcut üretimi bırakanların yerine yeni üreticiler de gelmiyor” dedi.

“DÜNYADA 5 BİZDE 14 DOLAR TEŞVİK”
Dünya’da ipekböcekçiliği yapan ülkelerde üreticiye 5 dolar teşvik verdiğini söyleyen Aydın, Türkiye’de üreticiye 14 dolar teşvik verildiğini söyledi. Bursa’nın Orhaneli ilçesi Düğünceler ve Örencik köyü ile İnegöl’e bağlı İhsaniye Köyü ve Mustafakemalpaşa ilçesindeki köylerde damızlık ipek böceği yetiştiriciliği yapıldığını hatırlatan Aydın, “Kozabirlik olarak Alanya, Eskişehir, Bilecik, Bursa ve Sakarya’da birliklerimiz var. Özel sektörün bu işten çıkmasıyla biz devreye girdik. Özellikle Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yetiştirilen ipek böceği Türkiye üretiminin yüzde 40’ını karşılıyor. Burada önemli gelişme kaydedildi. Son 3 yıldır da Muğla ve Ödemiş’te üretimde önemli bir artış oldu” dedi.

Ekleme Tarihi
22.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bursa İpeği Canlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız