Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Teşvik primi 6 kuruştan 9 kuruşa yükseltildi

Dünya Süt Günü'nde süt teşvik primini 6 kuruştan 9 kuruş yükseldiğini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, okul sütü uygulamasının da diğer ürünlerle takviye edilerek sürdürüleceğini söyledi.


ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, soğuk süt üreticilerine verilen prim miktarının 6 kuruştan 9 kuruşa yükseltildiğini ödemelerin de haziran ayı içinde yapılacağını açıkladı.

Dünya Süt Günü sebebiyle Atatürk Orman Çiftliği'nde düzenlenen etkinliğe katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, gerek hayvan varlığında, gerekse süt üretiminde büyük ilerleme sağlandığını söyledi. Süt üretiminin 10 yılda 8 milyon tondan, 17 milyon tona yükseldiğinin altını çizen Bakan Eker, 2010 yılına kadar sürekli azalan küçükbaş hayvan varlığının da yeniden artışa geçtiğini bildirdi. Yeni dönemde yağ ve protein oranı yüksek sütlerin üretilmesi için ıslah çalışmaları yapıldığı bilgisini veren Mehdi Eker, AB'nin 2001 yılından bu yana uyguladığı süt ve süt ürünleri ithalat yasağını 3 Nisan 2013'ten itibaren kaldırdığını aktardı. Mehdi Eker, AB'nin bu kararıyla artık sadece AB'ye değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya da rahatlıkla süt ve süt ürünleri satılabileceğini söyledi.

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülmesine ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını, bunun ana statüsünün ise kısa zaman içinde çıkacağını belirten Bakan Eker, kurum tam olarak faaliyete geçtiğinde tarım ürünleri piyasasında üretici ve sanayicinin mağdur olmayacağı sistemin kurulacağını dile getirdi.

Türk tarımında hayvansal üretim aleyhine bir denge olduğunu ifade eden Mehdi Eker, bakanlık olarak bu dengenin değişmesi için çalıştıklarını, bu politikaların sonucunun, tarımsal hasıla içinde hayvancılığın payındaki artışla alındığını vurguladı.
Sütte hem üretici hem de sanayicinin mağdur olmaması için çalıştıklarını söyleyen Eker, süt tozu üreten sanayicilere desteğe devam ettiklerini belirtirken, soğut süte litre başına geçen yıl 6 kuruş olarak verilen primin, bu yıl 9 kuruş şeklinde uygulanacağını bildirdi. Eker, ocak-şubat-mart aylarını kapsayan ilk çeyreğe ilişkin prim ödemelerinin bu yıl haziran ayında yapılacağını söyledi.

Maya-gıda gen bankası geliyor

Bir süre önce dünyanın 3'üncü büyük tohum gen bankasını faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Mehdi Eker, 2014 yılı içinde ise Maya-Gıda Gen Bankası projesinin devreye gireceğini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından açılan standları gezerek AOÇ ürünlerinden tüketen Bakan Eker, daha sonra başta yoğurt yeme olmak üzere çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini dağıttı. İlköğretim öğrencileri arasında yapılan yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu.

"Süt tüketimi gazlı içeceklerin gerisinde"

Dünya Süt Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, süt tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra 4'üncü sırada yer aldığını söyledi.
 
Tüketimin arttırılması konusunda 2 yıldır uygulanan Okul Sütü Projesi'nin önemine işaret eden Bayraktar, hayvancılıkla ilgili diğer sektörlerin gelişmesine yardımcı olacak projenin, sektörde arz talep dengesinin oluşturulmasına da katkı sağlayacağının altını çizdi. Bayraktar, sütte fiyat istikrarı sağlanmaması halinde, hayvancılığın ayakta kalamayacağını dile getirdi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Teşvik primi 6 kuruştan 9 kuruşa yükseltildi
Link: Teşvik primi 6 kuruştan 9 kuruşa yükseltildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız