Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
şemsi bayraktar 

TZOB Başkanı Bayraktar: Miras hukuku tarım sektörüne büyük zarar vermiş
 
 
 
AMASYA -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arazi parçalanmasının önlenmesi için muhakkak suretle miras hukukunun değişmesi gerektiğini söyledi. İsviçre'den 1929 yılında alınan Türk Medeni Kanunun Türkiye’de halen yürürlükte olduğunu belirten Bayraktar; “Söz konusu hukuk tarım sektörüne büyük ölçüde zarar vermiştir.” dedi.

Amasya’nın Merzifon ilçe Ziraat Odası Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, “Tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilememesi, tarımsal işletmeleri küçük, verimlilikten uzak, cılız işletmeler haline dönüştürmüştür. Ülkemizde 3 milyon işletme, 30 milyon parselde üretim yapmaktadır. İşletme bazında ortalama tarımsal alan ülkemizde 50-60 dekar iken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 400-500 dekara çıkmaktadır. Tarım toprakları, miras hukukundan kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle, üzerinde karlı işletmeler kurulmasına imkan vermeyecek ölçüde küçük parçalara ayrılmıştır. 1929 yılında İsviçre’den alınan Türk Medeni Kanunu halen Türkiye’de yürürlükte. İsviçre Medeni Kanunu değiştirmiş, artık topraklarını bölmüyor, biz ise baba öldükten sonra topraklarımızı parçalamaya devam ediyoruz. Bununla alakalı siyasette popülizm yapmış. Evlatlar baba ölünce ‘Miras haktır, hakkımı nasıl alamam’ diye ayağa kalkmış. Yani oy kaygısıyla hareket edilmiş, ama tarım sektörüne büyük zarar vermiş.” dedi.

Miras hukukunun 2 gün içerisinde Meclis gündemine geleceğini ve bunun çok önemli bir konu olduğunu anlatan Bayraktar; “Türkiye'de arazi parçalamasının önüne geçmek ve toplaştırma çalışmasının hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması lazım. TZOB olarak miras hukuku ile ilgili her çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz. Talebimizi Tarım Bakanımıza ve Başbakan Erdoğan’a ilettik ve olumlu cevap aldık. Başbakanımızın destekleriyle miras hukuku hazırlandı. Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı, 2 gün içerisinde meclis gündemine iner. Bu Türkiye içi hayati bir konudur. Arazi toplulaştırmasını da bu süreçte yapmak gerekiyor, bu konuda da destek veriyoruz.” diye konuştu.

“BUĞDAYDA ALIM FİYATI GECİKMEDEN AÇIKLANMALI”

Bayraktar, bu yıl buğday rekoltesini yüksek beklediklerini ifade ederek, buğdayda üreticiyi memnun edecek bir alım fiyatının gecikmeden açıklanması gerektiğini belirtti. Bayraktar, şunları söyledi; “Buğdayda üreticiyi tatmin edecek bir fiyat bekliyoruz. Konu ile ilgili Bakanlarımızla olan görüşmelerimiz sürüyor. Çiftçiyi koruyacak şekilde fiyat belirlemesi yapılması önemli. Bu yıl 21 milyon civarında buğday bekliyoruz, bu rakamda Türkiye ortalamasının üstünde. Bunun nedenle fiyatlarda fevkalade önem arz ediyor.”

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nün adının Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak değiştirildiğini hatırlatan Bayraktar; “Uzun süredir kurulması için çaba sarf ettiğimiz Et ve Süt Kurumu, sektörümüz ve ülkemize çok büyük katkı sağlayacak.” dedi.

Bayraktar, ette ve sütte müdahale kurumu kurulmasıyla, sektörde fiyat istikrarı, üretim planlaması, bilgi ve teknoloji kullanımının artması ve işletme ölçeklerinin büyümesinin mümkün olacağını sözlerine ekledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Miras hukuku tarım sektörüne büyük zarar vermiş,tzob
Link: Miras hukuku tarım sektörüne büyük zarar vermiş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız