Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Artık Karadeniz’de de tarım alanları sulanacak 

Artık Karadeniz’de de tarım alanları sulanacak! 

 
 
Yağışın bol olduğu Karadeniz de de tarım alanlarını sulama ihtiyacı doğdu. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz Karadeniz’deki iklim değişikliğini değerlendirdi.


Karadeniz Bölgesinde ürünlerindeki verim düştü. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz bunun sebebini iklim değişikliğine bağladı.

Karadeniz, bu zamana kadar Karadeniz Bölgesi iyi yağış aldığı için sulamaya ihtiyaç duyulmadığını ancak iklim değişikliği artık bu bölgede de sulamayı zorunlu hale getirdiğini söyledi.

Karadeniz, Karadeniz Bölgesinin iklimsel şartlarının değiştiğini belirterek, fındık başta olmak üzere birçok bitkinin düzenli bir şekilde sulanması gerektiğini anlattı.

Bilim insanlarına göre yazın çok kurak geçeceğinin öngörüldüğünü dile getiren Karadeniz, “İhtiyaç duyulan suyun eksiksiz bir şekilde verilmesi durumunda ancak bereketli bir sezon yaşanacaktır. Dere, ırmak ve çeşmelerden basit düzeneklerle tarlalarımıza su yönlendirebiliriz. Bölgemizde çok sayıda dere var. Buralar çok iyi değerlendirilmeli. “dedi.

Karadeniz Bölgesi'nin eskisi gibi yağış almadığını, bu nedenle bitkilerin susuz kaldığını kaydeden Karadeniz, eskiden olduğu gibi Karadeniz'de 'bitkileri sulamaya ihtiyaç yoktur' diyemiyoruz, Güneydoğu'da ve İç Anadolu'da bitkiler nasıl sulanıyorsa Karadeniz'de de düzenli bir sulama gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Karadeniz, bitkilerin doğru zamanda sulanmasının da dikkat çekti. Karadeniz ,"Aşırı sıcaklığın yaşandığı saatlerde bitkiye kesinlikle su verilmemeli. Eğer verilirse bitki zarar görür. Havanın genellikle serin vakitlerinde sulama yapılmalı. Güneşin çok dik olduğu vakitlerde yapılmamalı. En uygun zaman gecedir. Serin saatlerdeki sulama bitkiye çok daha faydalı olacaktır" diye konuştu.









http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
25.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Artık Karadeniz de tarım alanları sulanacak
Link: Artık Karadeniz’de de tarım alanları sulanacak!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız