Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık zurufu meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılacak 

Fındık zurufu meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılacak
 
 
 
SAMSUN - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü işbirliği ile meyve bahçelerinde fındık zurufunun organik gübre kullanılmasına başlandı.

Samsun’un Terme ilçesi Tutluk Mahallesi'nde projeyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Terme Ziraat Odası Başkanlığı’nın mekanizasyon desteği sağladığı proje tanıtım toplantısına Terme Kaymakamı Fahri Meral, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, Ticaret Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi, Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ile çok sayıda bürokrat, meclis üyeleri, üretici birlikleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri temsilcileri katıldı.

Fındık Zurufu Kompostunun Bazı Meyve Türlerinde Toprak Düzenleyici ve Besin Maddesi Olarak Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi hakkında bilgi veren proje lideri KTAE Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Gülen Özyazıcı, fındık zurufunun Samsun için büyük önem taşıdığını söyledi. Bunun önemli oranda organik madde içerdiğine dikkat çeken Dr. Özyazıcı, “Fındık zurufu Samsun’da gelişi güzel kullanılıyor. Çoğunlukla da yakılarak zayi ediliyor. Enstitü olarak daha önceden sonuçlandırılan proje verilerine göre fındık zurufu kompostunun, çiftlik gübresinin bileşiminden dahi zengin olduğu ve organik gübre kaynağı olarak kullanılabileceğini ifade edilmişti. Fındık zurufu kompostunu değişik organik kökenli maddelerle zenginleştirdikleri için, ticari olarak satılan organik gübrelere eşdeğer besin içeriğine sahip. Ayrıca kompost uygulamasının toprakların fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağlıyor. Bu itibarla da organik tarım yapılan alanlar başta olmak üzere, tarımsal üretim alanlarında zurufu kompostu uygulamasının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.” bilgisini verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Kadir Güven ise Samsun’da hayvancılığın az miktarlarda yapılması nedeniyle organik materyal olarak hayvansal gübrelerin kullanımının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Her yıl açığa çıkan fındık zurufunun çok az bir kısmının hayvan altlığı olarak kullanıldığını ifade eden Güven, “Projeye göre fındık zurufu kompostunun gerek besin maddesi içeriği ve gerekse toprakların yapısal durumunu iyileştirmesi yönüyle önemli bir organik madde kaynağı. Bu nedenle de tarımsal bir yenilik olarak çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması için 2013-2014 yıllarını kapsayan 2 yıl süreli bu proje kapsamında çalışmalara başlandı. İlkbahar döneminde 9 köydeki 10 adet fındık, elma ve kivi bahçelerinde kompost uygulamasının yapıldı. Toprak örnekleri analiz edilerek hasat sonrasında aynı alanlardan alınacak toprak örneklerinin analiz sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Hasat verim ve kalite değerleri de mukayese edilerek fark ölçülebilir ve gözlemlenebilir şekilde tespit edilecek. “ ifadelerini kullandı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Fındık zurufu meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılacak
Link: Fındık zurufu meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız