Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karpuz hasat edilmeden tarlada satılıyor 

Karpuz hasat edilmeden tarlada satılıyor


Türkiye’nin karpuz üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde geçen yıl 100 bin dönüm alana ekilen karpuz, bu yıl 70 bin dönüme kadar düşünce tükenme noktasına geldi. Ekili karpuzun yüzde 90’ının satıldığı bildirildi.


Türkiye’de yetişen yaklaşık 4 milyon ton civarında karpuzun 900 bin tonunun yetiştiği Çukurova yöresinde, erkenci örtü altı turfanda karpuzun hasadı başladı. Bu yıl kuzey Afrika’dan gelen aşırı sıcaklar nedeniyle yaklaşık 10-15 gün erken hasat edilen karpuz, az ekildiği için de altın değerinde. Geçen yıl 100 bin dönüm alana ekilen ve kilosu 5 kuruşa kadar düşüp çiftçi zarar ettiğinden, bu yıl karpuzun ekim alanı yaklaşık 70 bin dönüme kadar düştü. Ekim alanı 30 bin dönüm birden düştüğü için bu yıl ekilen karpuzların yüzde 90’ı tarlada hasat edilmeden satıldı. Kilogramı 90 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulan karpuz, üreticisinin yüzünü güldürdü.

Yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yapan ve her dönem karpuz eken İlhami Vargül, karpuz hasadının denize yakın kumsal alanda örtü altında başladığını belirterek, "Bu yıl üretici karpuzun yüzde 90’Inını tarlasında sattı. Karpuzun dönümü 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında gitti. İnşallah bu yıl bereketli bir yıl olacak. Bizim dönüme masrafımız ise bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Geçen yıl karpuz tarlada kaldı satamadık ancak bu yıl hasat etmeden tarlada satışını gerçekleştirdik. İnşallah fiyat böyle kalır ve para kazanabiliriz" dedi.

200 dönüm karpuz eken ve 6 yıldır karpuz üreticiliğiyle uğraşan Şevket Karakuş ise, "Bu yıl karpuz ekim alanlarında daralma oldu. Geçen yıl 100 bin dönüm karpuz ekilirken bu yıl 70 bin dönüm alana ekildi. Geçen yıl karpuz 5 kuruşa kadar düştüğü için çiftçi karpuzdan kaçınca ekim alanları bu kadar daraldı. Ancak bu yıl havalar iyi gitti. Karpuz satışlarından ümitliyiz" diye konuştu.

Karakuş, kendi ektiği karpuzunu tarlada sattığını diğer çiftçilerin de bu yıl karpuzunu hasat etmeden tarlada sattığının altını çizerek şöyle devam etti:

"Bu yıl inşallah karpuz para edecek. Karpuzun bize maliyeti bu yıl dönüm başına 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişti. Şimdi karpuza tarlada dönüm başına 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında alıcı buluyoruz. İnşallah bu rakam düşmezse biz de biraz kar edip giderlerimizi de çıkaracağız. Karpuzda bu yıl rekolte de çok iyi. Havalar karpuzun olgunlaşma döneminde sıcak olduğu için geçen yıl dönüm başına 5-6 ton karpuz alırken, bu yıl 8-9 ton karpuz alıyoruz."

(İHA)

Ekleme Tarihi
27.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Karpuz hasat edilmeden tarlada satılıyor
Link: Karpuz hasat edilmeden tarlada satılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız