Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Alkol yasası din tartışması başlattı, rakı 

Alkol yasası din tartışması başlattı

Financial Times gazetesi Erdoğan'ın alkolle ilgili sözlerinin rakı içen Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik cumhuriyetin artık daha fazla İslamcı olduğuna dair tartışmaları başlattığını yazdı


Gazete, birkaç gün içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün alkol reklamına ve İstanbul'da yaygın halde bulunan ibadethane ve okulların 100 metre yakınında yeni alkol ruhsatlarına yasak getiren tasarıyı imzalayarak yasa haline getirmesinin beklendiğini yazdı.

Ayrıca mağazaların vitrinlerinde şişelere ve televizyonda içme görüntülerine de yasak getirileceğini hatırlatan gazete, hükümetin "geçen hafta apar topar parlementodan geçirdiği" bu önlemlere gerekçe olarak kamu sağlığını gösterdiğini belirtti. Financial Times, oysa Türkiye'nin geçenlerde Dünya Sağlık Örgütü başkanı Margaret Chan tarafından alkolün zararlı bir şekilde kullanımında yaptığı öncülük nedeniyle övgü aldığını kaydediyor.

'DİN EMREDİYOR'

"Türkiye'nin İslam kökenli başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yasadan bahsederken 'din emrediyor' dedi" diye yazan, "Doğrusu, ülkenin bir alkol sorunu olduğuna dair önümüzde belirgin bir ibare yok" sözlerine yer verdi. Araştırmalarda Türklerin yüzde 80'inden fazla bir bölümün alkol almadığının ortaya çıktığını da belirten gazete, "Tüketim düzeyi 34 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü içinde en düşük seviyede. Ayrıca 2010'a kadar olan son 30 yılda da yüzde 17 oranında azalma gösterdi" diye yazdı.

ALKOL ŞİRKETLERİNİ KIZDIRDI

Erdoğan'ın alkolle ilgili sözlerinin rakı içen Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik cumhuriyetin artık daha fazla İslamcı olduğuna dair tartışmaları da başlattığını belirten Financial Times, "Tüm bunlar Türk Havayolları'nıdaki alkol kısıtlaması, şirketin hosteslere kırmızı ruj kullanma yasağı getirmesi ve Ankara metrosunun yolcuların öpüşmesine engel olmaya çalışması gibi olayların etrafında dönüyor" diye yazdı. Yeni mevzuatın başta Diageo olmak üzere alkol şirketlerini de kızdırdığını kaydeden gazete, şirketin iki yıl önce Türkiye'nin önde gelen rakı üreticisi Mey İçki'yi 2.1 milyar dolara satın aldığını hatırlattı.

Diageo'nun oynadığı rolü "Türkiye'deki önemli bir yatırımcı" olarak tanımladığını kaydeden gazete, grubun kendilerine danışılmadan böyle bir yasanın geçirilmesi nedeniyle üzüntü duyduklarıni dile getirdiklerini kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Alkol yasası din tartışması başlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız