Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Akkaraman koyunu  

Akkaraman koyunu Doğu'da yayılacak
 
 
 
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, halen 25 bin olan koyun sayısını 96 bine çıkarmak için çalışma başlattı.
 
 
Bakanlık, en büyük ıslahçı kuruluşu TİGEM aracılığıyla İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki koyunculuğu geliştirmek için önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. TİGEM genelinde, 2008 yılında 90 bin 300 baş olan koyunculuk barınak kapasitesinin, 2013 yılı sonunda 112 bin 300 başa, 2015 yılı sonunda ise 150 bin 300 başa ulaştırılması hedefleniyor.

Halen 25 bin ana baş ile dünyanın en büyük İvesi (en çok süt veren) cinsi koyun sürüsüne ev sahipliği yapan Şanlıurfa’daki Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde, orta vadede bu sayının 96 bin başa çıkartılması hedeflendi.

AKKARAMAN KOYUNU ANADOLU’YU SEVDİ

Bakanlık, ayrıca, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü ile ‘Akkaraman Irkının Saf Yetiştirme ve Melezleme ile Islahı Projesi’ni yürütüyor. Akkaraman ırkının, yerli ırklar içinde sayı olarak en fazla olduğu belirtildi. Söz konusu koyun ırkı Orta Anadolu, Doğu Anadolu’nun Batı ve Güney kesimleri ile Güneydoğu Anadolu gibi geniş alanda yetiştirilme imkanı sunuyor. Koyunculuğa artan talebi dikkate alan bakanlık, ilgili kuruluşlar aracılığıyla Akkaraman ırkının bu potansiyelinden yararlanılması için projeler geliştirdi.

Çalışmalar kapsamında; Anadolu Akkaraman tipinin seleksiyon ve melezlemesi ile süt, döl ve et verimlerinin ıslahı yapılarak, yüksek verimli ve Orta Anadolu şartlarına uygun, yeni saf ve melez tipler ortaya konulacak. Bu da Akkaraman ırkının yetiştirildiği bölgelerde, koyun yetiştiriciliğinden elde edilen süt ve kuzu eti üretimini artırarak, bölgenin ekonomisine ve halkın beslenmesine önemli katkı sağlayacak.

180 AİLE İŞLETMESİNDEN SEÇİLECEK

Bakanlık, başka bir çalışma olan ‘Kangal Tipi Akkaraman Irkı Koyunlarının Halk Elinde Islahı Projesi’ni de Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütüyor. İlgili projenin damızlık materyali olacak hayvanlar, süt verimi yüksek sütçü tipler ve kuzuları hızlı gelişen etçi tiplerden, Sivas ili Kangal, Gürün, Ulaş ve Altınyayla ilçelerini kapsayan bölgede koyunculuk yapan toplam 180 aile işletmesinde yetiştirilen 30 bin baş koç altı koyun ve ibn 500 baş koçun kuzuları arasından seçilecek. Proje, damızlık üretimi ve damızlık faaliyetine katkı sağlayacak. Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı oldukça fazla sayıdaki yetiştiricinin elinde bulunan koyunların ıslahını da temin edilecek.

6. ULUSAL BİTKİ BESLEME VE GÜBRE KONGRESİ

Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından, 03-07 Haziran 2013 tarihleri arasında Nevşehir’de Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi düzenleyecek.

Türkiye’de, 1978 yılından beri her 5 yılda bir üniversitelerce düzenlenen Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’nde; gübreler, gübreleme, gübre sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri, bitki beslemede yeni yaklaşımlar, toprak ve bitki analizleri ile bu analizlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin tebliğler sunacak ve tartışılacak.

Kongrede; 80 tanesi sözlü, 87 tanesi poster olmak üzere 167 adet bildiri sunulacak. Kongreye, üniversitelerden ve araştırma enstitülerinden bilim insanlarının yanı sıra kamu ve özel laboratuvar yetkilileri, gübre sektörü yetkilileri, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı yetkilileri ve tarım sektörünün temsilcilerinden oluşan yaklaşık 500 kişinin katılımı bekleniyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.06.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Akkaraman koyunu
Link: Akkaraman koyunu Doğu'da yayılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız