Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçilere Güneş Enerjisi Tanıtıldı

Araban Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Gününde çiftçilere sulamada kullanılan güneş enerjisi sistemleri tanıtıldı.


Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Araban'da sulamada güneş enerjisi kullanımaya başlanan Aşağı Yufkalı köyü çiftçilerinden Cengiz Öztürk'ün Armutlu mevkisindeki 50 dönümlük tarlasında düzenlenen Tarla Gününde sistem tanıtıldı.

Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türkiye'de enerjinin yüzde 70'inin termik ve hidroelektrik santralleri gibi ünitelerden elde edildiğini, enerji ihtiyacının her yıl yüzde 4-5 artarken buna karşılık enerji kaynaklarının azaldığını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın en çok güneş alan ikinci ülkesi olduğunu, bu amaçla alternatif enerji kaynaklarından yararlanma projelerinin daha bir önem kazandığını ifade eden Yılmaz, Müdürlük olarak bu noktadan hareketle güneş enerjisi ile sulama projelerinin yaygınlaştırılması çalışmasına başlandığını kaydetti.

Yılmaz, şunları söyledi:

"Müdürlüğümüzce geçen yıl Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde 5, bu yıl Araban, Yavuzeli, Nizip, Oğuzeli ve Şahinbey ilçelerinde 8 olmak üzere toplam 13 adet güneş enerjisi ile sulama projesi yapılmıştır. Kurulan sistemler ile 1,5 kilovatsaatlık güç elde edilmiş ve saatte 5-6 ton su çekilmiştir. Kuyu derinlikleri 30-80 metre arasında değişmekle beraber toprak yüzeyine yakın olan kuyularda çekilen su miktarı daha fazla olmaktadır. Çekilen su miktarı ile yapılan değerlendirmelerde damla sulama ile 20 dekarlık antepfıstığı rahatlıkla sulanabilmektedir."

Yılmaz, sistemin kurulmasında devletin yüzde 50 destek verdiğini bildirdi.

Etkinliğe Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Cemalettin Alparslan, Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Zeynel Güneş ile teknik personel ve çiftçiler katıldı. - Gaziantep -
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiftçilere Güneş Enerjisi Tanıtıldı
Link: Çiftçilere Güneş Enerjisi Tanıtıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız