Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Trabzon'da 2013 Fındık Rekoltesi Tespit Edilecek

Trabzon'da 2013 ürünü fındıkta rekolteyi belirlemek için çotanak sayımı 10-13 Haziran tarihlerinde yapılacak.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl alınan bir kararla önceki yıllarda 2 aşamalı olarak yapılan rekolte tahmini çalışma bu yıl teke indirilirken, daha önce Şubat ayı sonları ile Mart ayı başlarında karanfil sayma yöntemi ile yapılan ilk rekolte tahmini kaldırıldı. Rekolte tahminin yılda bir kez Haziran ayı içinde çotanak sayımı şekliyle yapılması kararlaştırıldı. Karar ilk kez bu yıl uygulanmaya başlandı.

Fındık üreten illerde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinin başkanlığında oluşturulan komisyonun üyeleri Haziran ayı içinde bahçelere girerek tespitlerde bulunacaklar. Her ilin ayrı ayrı yapacağı tahminler bakanlık tarafından birleştirilerek Temmuz ayının başında Türkiye rekoltesi olarak açıklanacak. Türkiye'de yaklaşık 740 bin hektar alanda fındık yetiştiriliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, rekolte tespitinin teke indirilerek dalda fındığın en iyi şekilde görüldüğü bir zaman diliminde yapılmasının doğru bir tercih olduğunu belirterek, "Şubat ve Mart aylarında karanfil sayımı denilen yöntemle yapılan ilk tespit hiç sağlıklı değildi. Daha henüz yaratılmamış ve önündeki süreçte hava şartlarından olumlu veya olumsuz oldukça etkilenebilecek bir durumda olan fındık dalındaki bu tespit şekliye sağlıksız ve de spekülasyonlara neden oluyordu. Çotanak sayımı şekliyle yapılacak tek tespit en doğrusudur" dedi.

Trabzon'da komisyon 10-13 Haziran tarihleri arasında fındık bahçelerinde rekoltenin tespiti için çalışma yapacak. Trabzon'da yaklaşık 65 bin hektar alanda fındık tarımı yapılıyor. - Trabzon - (İHA)

Ekleme Tarihi
06.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Trabzon, 2013 Fındık Rekoltesi Tespit Edilecek
Link: Trabzon'da 2013 Fındık Rekoltesi Tespit Edilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız