Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çin’den Fransa’ya şarap darbesi

Çinliler, güneş paneline ek vergi uygulayan Avrupa’dan intikam alıyor.

Avrupa’nın aldığı anti-damping kararları nedeniyle güneş paneli üreticileri büyük sıkıntı yaşayan Çin’den misilleme gecikmedi. Çin, AB’den ithal edilen şaraplara karşı damping ve sübvansiyon soruşturması başlatacağını açıkladı. Soruşturmadan en çok da Fransa’nın etkilenmesi bekleniyor.

AVRUPA’nın Çin malı güneş panellerine yönelik ciddi bir anti-damping vergisi getirmesi, Çin ile Avrupa arasında “ticaret savaşlarına” yol açtı. Avrupa Komisyonu’nun Çin’de üretilen güneş panellerine anti-damping vergisi getireceğini resmen açıklamasının ardından, Çin’den “kısasa kısas” mesajı geldi. Çin, Avrupa şarapları hakkında damping ve sübvansiyon soruşturması açacağını duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı, yerel şarap üreticilerinden şikayet aldıklarını ve Avrupa malı şarapların Çin pazarına damping, sübvansiyon ve başka haksız ticaret yöntemleriyle girdiğini söyledi.

430 MİLYON LİTRE

Çinli güneş paneli üreticileri, Avrupa Komisyonu’nun aldığı vergi kararıyla zor günler yaşarken, karşı hamlesi gecikmeyen Çin, Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen şaraplara karşı damping ve sübvansiyon soruşturması başlattı. 2012 yılında Çin’in ithal ettiği 430 milyon litre şarabın üçte ikisinden fazlası AB’den gelirken, sadece Fransa’dan yapılan ithalat 170 milyon litre oldu. 430 milyon litrelik şarabın değeri ise yaklaşık 2.6 milyar dolar. Çin’in toplam şarap ithalatında, Fransa’nın payı yaklaşık yüzde 40 seviyesinde.

YÜZDE 80 PAY

Çin’in damping yoluyla bölgedeki güneş enerjisi paneli üreticilerini zor duruma soktuğunu savunan AB, Çin malı panellere vergi koyarak fiyatlarını yükseltiyor. Çinli firmalar, güneş paneli sektöründe Avrupa’daki pazar paylarını birkaç yıl içinde sıfır noktasından yüzde 80’lere çıkardı. Çin’in güneş paneli ve ilgili ekipman ihracatı, ülkenin toplam ihracatında önemli bir paya sahip. 2011 yılında Çin’in AB’ye yaptığı satışların yüzde 7’sini güneş panelleri oluşturdu.

FRANSA DESTEKLEMİŞTİ

AB’nin en büyük şarap üreticisi ve ihracatçısı olan Fransa, güneş panellerine tarife uygulanmasının en büyük destekçileri arasında yer alıyordu. Çin’in Avrupa şarabına soruşturma başlattığına ilişkin açıklaması, AB’nin Çin malı panellere uygulayacağı vergi oranlarını açıklamasından birkaç saat sonra geldi. Avrupa Komisyonu, ilk olarak yüzde 47 oranında olması planlanan vergiyi kademeli hale getirdi ve başlangıcını yüzde 11.8 olarak belirledi.

6 Ağustos’a kadar süre

ÇİNLİ üreticilere vergi planına karşı makul bir alternatif sunmaları için 6 Ağustos’a kadar süre verildi. Bu tarihe kadar üreticilere yüzde 11.8 vergi uygulanacak, ancak 6 Ağustos’a kadar bir anlaşmaya varılamaması halinde vergi oranı yüzde 47.6’ya ulaşacak, Çinli panel üreticilerinin dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarına girişi pratikte engellenmiş olacak.

Kişibaşı tüketim 1.4 litre

ÇİN’de kişibaşı şarap tüketimi hala oldukça düşük seviyede. 2011 yılında Çin’de kişibaşı şarap tüketimi 1.4 litre olarak gerçekleşti. Bu rakam Fransa’da 53.2 litre. Çin’in kişibaşı şarap tüketiminin üç yıl içinde 2.1 litreye çıkması öngörülüyor.

6 Ağustos’a kadar süre

ÇİNLİ üreticilere vergi planına karşı makul bir alternatif sunmaları için 6 Ağustos’a kadar süre verildi. Bu tarihe kadar üreticilere yüzde 11.8 vergi uygulanacak, ancak 6 Ağustos’a kadar bir anlaşmaya varılamaması halinde vergi oranı yüzde 47.6’ya ulaşacak, Çinli panel üreticilerinin dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarına girişi pratikte engellenmiş olacak.

Damping nedir?

Damping; mallarını değerinin altında satarak rakiplere üstünlük sağlamak, antidamping ise buna karşı vergi uygulaması.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çin, Fransa, şarap,
Link: Çin’den Fransa’ya şarap darbesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız