Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Şırnak'ta Şarbon Vakası

Şarbon virüsü nedeniyle 80 küçükbaş hayvan telef oldu

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yaldız: "Söz konusu bölgeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Yaldız, yaptığı açıklamada, şarbon vakasının bir hafta önce ortaya çıktığını belirtti.

Yeniaslanbaşar köyü yakınlarındaki merada 600 küçükbaş hayvanda şarbon virüsü tespit edildiğini kaydeden Yaldız, şöyle dedi:

"29 Mayıs 2013 tarihinde Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı ortaya çıkıyor. Bu hayvanların yer aldığı sürü Yeniaslanbaşar köyü yakınlarındaki Risor denilen bölgede otlatılıyor. 600 küçükbaş hayvanın yer aldığı sürüye hastalık bulaşıyor. Hastalık nedeniyle 80 küçükbaş hayvan telef oldu. Söz konusu bölgeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Gerekli dezenfekte çalışmalarını tamamladık."

Bölgedeki ölü hayvanların bertaraf edilmesi ve çukurlara gömülmesi için belediyeden yardım istediklerini belirten Yaldız, "Belediye kireçleri hazırladı. Çukurların açılma aşamasındayız. Belediye bize yardımcı olursa hayvanları kireçli çukurlara gömerek kapatacağız. Hastalıklı hayvanları aşılamaya başladık. Şuan itibarı ile 450 hayvan aşıladık" dedi.

Hastalığın insan sağlığını da tehdit ettiğini ifade eden Yaldız, "Vatandaşlardan, o bölgeye gelen görevlilere yardımcı olmalarını istiyoruz. Hayvanların biran evvel aşılanması gerek. Bu hastalık, uzun süreli hüküm sürecek nitelikte riskli bir hastalık. O bölgede yetişen hayvanların kesimlerini de yasakladık. Şarbondan ölen hayvanların etlerinin tüketilmesi de sağlık açısından tehlikeli olduğu için kasaplarımızı da bu konuda uyardık. Vatandaşlarımız da bu konuda çok duyarlı olması gerekir" diye konuştu.

Yaldız, hayvanlarını aşılatmayanlar hakkında cezai işlem yapılacağını da sözlerine ekledi.

Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Hayam Elçi de 15 kişinin hastalıklı hayvanlara temas ettiğinin belirlendiğini ifade ederek, "Bu kişilere hastalığın belirtileri hakkında bilgi verildi. Durum, toplum ve insan sağlığı açısından kontrolümüz altında olup rutin değerlendirmeler hastalık tümü ile ekarte edilene kadar devam edilecektir" dedi. - Şırnak
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Şırnak, Şarbon Vakası
Link: Şırnak'ta Şarbon Vakası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız